Nationalt fødevareforum hænger i en tynd tråd

LUKNING: Fra begyndelsen har Det Nationale Fødevareforum været et misfoster. Nu bør det nedlægges, mener flere medlemmer.
Branchedirektør Ole Linnet Juul, DI Fødevarer, er blandt kritikerne, som gerne vil have nedlagt Det Nationale Fødevareforum.
Branchedirektør Ole Linnet Juul, DI Fødevarer, er blandt kritikerne, som gerne vil have nedlagt Det Nationale Fødevareforum.
Ida Skytte

Universiteterne bliver primært drevet af bestyrelserne, og det gør, at deres interesse for at lægge kompetencer over i sådan et organ her selvfølgelig er begrænset.

Ole Linnet Juul
Branchedirektør, DI Fødevarer
Fakta
Det Nationale Fødevareforum er oprettet i forlængelse af sammenlægninger af universiteter og sektorforskningsinstitutioner.

Det Nationale Fødevareforum har som formål at bidrage til at fastholde og udbygge samarbejdet på jordbrugs-, fødevare- og ernæringsområdet ved at fungere som et mødested for universiteterne og andre centrale aktører, der har interesse i den fremtidige udvikling af området.

Det Nationale Fødevareforum består af repræsentanter fra de danske universiteter, interesseorganisationer og en særlig sagkyndig. Undervisningsministeriet, Fødevareministeriet og Videnskabsministeriet deltager i Det Nationale Fødevareforum som observatører.

Kilde: Universitets- og Bygningsstyrelsen

Det Nationale Fødevareforum (DNF) overlever næppe året ud.

Flere af medlemmerne ønsker at nedlægge det tre år gamle organ, og vurderingen er, at det ønske formentlig går i opfyldelse i forbindelse med afslutningen på evalueringen af universitetsloven.

Misfoster fra begyndelsen
Et af de centrale kritikpunkter er, at universiteterne fra begyndelsen ikke har været interesseret i det koordineringsarbejde, som forummet skulle bestå af. Derfor lå uvilligheden allerede indbygget, da DNF blev skabt af videnskabsminister Helge Sander (V) som led i universitetsreformen, og flere af medlemmerne udtrykte bekymringer og kritik i forbindelse med oprettelsen.

Dokumentation

Sammenfattende konklusion fra Aarhus Universitet:

Det Nationale Fødevareforum (DNF) har haft til opgave at koordinere fødevareforskningen i Danmark.

Problemet er dog, at de involverede ministerier ikke har uddelegeret særlige beføjelser eller ansvarsområder til DNF, og at de involverede universiteter ikke har et behov for et sådant organ, idet opgaverne nu varetages af universiteterne eller andre eksisterende organer og fora.

Aarhus Universitet anbefaler, at DNF nedlægges.

Udpluk fra Landbrugsraadets høringssvar, hvori de svære betingelser bliver ridset op:

DNF blev som dannet som et slags "plaster på såret" i forhold til fødevareerhvervet, der ikke fik sit ønske opfyldt om èt samlet og slagkraftigt fødevareuniversitet.

Kommissoriet var ikke genstand for grundige drøftelser parterne imellem og endte med at blive en bruttoliste.

DNF fik ikke penge.

Der blev aldrig rigtig gjort forsøg på nærmere at få præciseret, hvad DNFs rolle var i forhold til de to andre horisontale organer på fødevareområdet - RUFF og Levnedsmiddelcentret (LMC).

Universiteterne har naturligt skulle bruge mange kræfter på at finde sine ben i egne nye organisationer.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00