Landbruget vil have starthjælp til energipil

GRØN VÆKST: Hvis der skal gang i dyrkningen af energi-pil, skal landmændene have støtte til etableringen, mener Dansk Landbrug.
Energipil kan have en positiv effekt på vandmiljøet, men hvis der skal gang i plantningen, skal landmændene have støtte, mener Dansk Landbrug.
Energipil kan have en positiv effekt på vandmiljøet, men hvis der skal gang i plantningen, skal landmændene have støtte, mener Dansk Landbrug.
Anders Jerking

Fradrag er en hjælp, men i den økonomiske situation, som landbruget er i, er der også behov for et kapitaltilskud i etableringsåret.

Niels Peter Nørring
Dansk Landbrug
Energi-pil kan bidrage positivt til at reducere udledningen af drivhusgasser, kvælstof og pesticider. Derfor foreslår regeringen i Grøn Vækst-udspillet at gøre plantning af energiafgrøder fradragsberettiget.

Men det er ikke nok til at få gang i produktionen, mener Dansk Landbrug.

"Fradrag er en hjælp, men i den økonomiske situation, som landbruget er i, er der også behov for et kapitaltilskud i etableringsåret," siger Niels Peter Nørring, vicedirektør i Dansk Landbrug.

Brug for lange aftaler 
Han forklarer, at det er langt dyrere at plante energipil end at plante for eksempel hvede, og at energipilen i modsætning til hvede ikke giver afkast det første år.

Dokumentation

Fra Grøn Vækst:

Bedre rammer for dyrkning af energiafgrøder

Anvendelsen af flerårige energiafgrøder til grøn energi bidrager positivt til reduktionen i udledningen af både drivhusgasser, kvælstof og pesticider.

For at forbedre landbrugets muligheder for at producere grøn energi baseret på energiafgrøder vil regeringen ændre lovgivningen, så udgifter til plantning af energiafgrøder som pil og popler bliver skattemæssigt fradragsberettigede.

Endvidere vil afstandskravene op til vandløb og søer blive lempet med henblik på at smidiggøre muligheden for at etablere energiafgrøder uden at dette forringer varetagelsen af naturhensyn.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00