DF fastholder kritik af salmonellaindsats

SALMONELLA: Jørn Dohrmann (DF) er ikke tilfreds med Fødevarestyrelsens begrundelser for et ensidigt fokus på svinekød i salmonella-efterforskningen. Han kræver svar fra ministeren - i stedet for dårlige undskyldninger.
Jørn Dohrmann mener, at Fødevarestyrelsen kommer med dårlige undskyldninger for det ensidige fokus på salmonella i svinekød. Nu må ministeren fortælle, om hun er tilfreds med efterforskningen.
Jørn Dohrmann mener, at Fødevarestyrelsen kommer med dårlige undskyldninger for det ensidige fokus på salmonella i svinekød. Nu må ministeren fortælle, om hun er tilfreds med efterforskningen.

Når man har en dårlig sag som denne – og ikke leverer det, man kunne forvente – så er det klart, at man prøver at finde undskyldninger for det. Men det bortforklarer ikke, at man stadig ikke har fundet ud af årsagen til udbruddet.

Jørn Dohrmann
MF, Dansk Folkeparti

Dansk Folkepartis fødevareordfører, Jørn Dohrmann, vil have fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) til at forklare, hvorfor fødevaremyndighederne næsten udelukkende fokuserer på svinekød og kødprodukter, når det ensidige fokus endnu ikke har givet resultater.

Kritikken af myndighederne blev i sidste uge fremført på Altinget.dk. Her reagerede Jørn Dohrmann og kødbranchen på nye oplysninger om, at der tilbage i juli 2008 blev fundet salmonella U292 hos to spædbørn i en vegetarfamilie. Derfor mener han, at myndighedernes fokus på svinekød er en tydelig fejlvurdering og kalder deres "dårlige undskyldninger" for useriøse.

De finder på undskyldninger
Både Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut afviste, at salmonellafundet hos de to spædbørn indikerer, at U292 ikke stammer fra svinekød eller svinekødsprodukter. Børnene har ikke fået andet end modermælkserstatning og måske lidt vitamintilskud - og er derfor smittet med sekundær smitte, lyder det fra eksperterne.

Det svar er dog ikke tilfredsstillende for Jørn Dohrmann, der mener, at de manglende resultater med at finde smittekilden taler for sig selv.

"Uanset hvor meget de ønsker at forsvare sig selv, så har de ikke gjort det godt nok. Det er den aktuelle situation. Så vil de gerne finde på undskyldninger - det er fuldt forståeligt. Når man har en dårlig sag som denne - og ikke leverer det, man kunne forvente - så er det klart, at man prøver at finde undskyldninger for det. Men det bortforklarer ikke, at man stadig ikke har fundet ud af årsagen til udbruddet," siger Jørn Dohrmann.

Useriøst at blive ved
Han mener, at myndighederne skal brede deres fokusområder ud, så man også fokuserer på andre muligheder end svinekød. En anden prioritering kunne have givet bedre resultater, og Jørn Dohrmann har derfor ikke meget til overs for, at Sten Ethelberg, seniorforsker ved epidemiologisk afdeling, stadig mener, at smitten gemmer sig i svinekød.

"Eksperterne får deres store hyre for at løse de her problemer. Og hvis de ikke kan løse dem, så må man bare erkende, at det ikke kan lade sig gøre. At blive ved med at påstå, at man leder de rigtige steder, er jo useriøst. Hvis man gjorde det, så havde man nok løst opgaven," lyder kritikken.

0:000:00