Vælgerne lytter til fødevarepolitiske holdninger

EP-VALG: Meningsmåling viser, at EP-kandidaternes holdning til fødevarepolitiske spørgsmål havde stor betydning for søndagens valg. EU-ekspert mener, at danskerne forstår EP's indflydelse.
Christel Schaldemose (S), der er blevet genvalgt til Europa-Parlamentet, vil gerne sidde i landbrugsudvalget. Hun er glad for, at danskerne stemmer efter, hvor kandidaterne kan gøre en forskel.
Christel Schaldemose (S), der er blevet genvalgt til Europa-Parlamentet, vil gerne sidde i landbrugsudvalget. Hun er glad for, at danskerne stemmer efter, hvor kandidaterne kan gøre en forskel.

Selvfølgelig ville det være fornuftigt at have en dansker siddende i eksempelvis landbrugsudvalget, da det ser ud til at blive et meget interessant sted, hvis Lissabon-traktaten træder i kraft.

Mette Buskjær Christensen
DIIS

Skrønen om, at alt i valgkampen til Europa-Parlamentet handler om Tyrkiets optagelse og størrelsen af EU's magt, bliver nu manet i jorden.

Valgkampen op til søndagens valg har som sædvanlig været præget af klassiske værdipolitiske spørgsmål, men denne gang har også fødevarepolitik haft stor betydning for vælgernes kryds.

En meningsmåling, som Analyseinstituttet A&B har foretaget for Altinget, viser, at kandidaternes holdning til områder som gensplejsning, mærkning eller reklamer for usunde fødevarer var afgørende for, hvor 44 procent af danskernes stemmer endte.

Danskerne har forstået parlamentets indflydelse
Meningsmålingen overrasker ikke Mette Buskjær Christensen, der er EU-ekspert på Dansk Institut for Internationale Studier. Hun mener, at danskerne har forstået, hvad de europæiske spørgsmål handler om; Hvor har Europa-Parlamentet reelt indflydelse? Og det har vist sig i valgkampen.

Dokumentation
Spørgsmål:
I hvor stor udstrækning er europaparlamentarikernes holdning til områder som gensplejsning, mærkning eller reklamer for usunde fødevarer afgørende for, hvor du sætter krydset ved europaparlamentsvalget d. 7. juni?

 Total
 Stor betydning43.7
 Ringe betydning39.7
 Ved ikke16.6


  EL SF S R K V DF
 Stor betydning57.165.547.854.535.529.533.0
 Ringe betydning33.320.236.640.951.851.045.3
 Ved ikke9.514.315.64.512.719.521.7

Antallet af besvarelser: 1243

Undersøgelsen er foretaget af A&B Analyse for Altinget.dk i perioden 28. maj til 2. juni 2009.

Grafik: Christian Mølgaard


0:000:00