Regeringen prioriterer fødevareforskning

FORSKNING: Dekan roser regeringens udspil til udmøntning af globaliseringspuljen. For fødevarerne er blandt kun tre strategiske forskningsområder, som bliver prioriteret i 2011- og der er fokus på hele kæden fra jord til bord.
Ida Skytte

Som det ser ud i udspillet, er der relativt klare signaler om også at gøre noget for den primære jordbrugssektor. Det fokus har manglet tidligere, og derfor er det positivt, at det nu er kommet tydeligere frem.

Just Jensen
Dekan, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet
Fakta

Regeringen lægger i sit nye udspil til forhandlingerne om globaliseringspuljen for 2011 op til at prioritere de strategiske forskningsmidler på tre områder; energi, sundhed og fødevarer. Tre områder der ifølge regeringen vil skabe vækst, og hvor Danmark i forvejen har en styrkeposition.

På fødevareområdet er der i forslaget afsat 120 millioner kroner i 2011 til forskning i "bæredygtig og konkurrencedygtig fødevareproduktion".

Ros fra forskningsverdenen
Den del af udspillet, der omhandler fødevareforskning, får ros fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet.

Dokumentation

Det står der i udspillet om "bæredygtig og konkurrencedygtig fødevareproduktion":

I de kommende år forventes endvidere øget global konkurrence og samhandel på
fødevareområdet, og samtidig forventes det, at forbrugernes fokus på livsstil, miljø og sundhed vil være stigende. Det er udfordringer, som den danske fødevare- og
landbrugssektor har et godt udgangspunkt for at vende til øget vækst ved at bringe de danske kompetenceklynger og innovative ressourcer i spil.

Vækstpotentialet på området består i, at holde fast i det som landbrugs- og
fødevareerhvervet i forvejen gør godt og samtidig få erhvervet til at sprede sig til en række nye og mere videnintensive områder. Det gælder fx high-end produkter og bioenergi. Sidstnævnte forventes at have et betragteligt fremadrettet potentiale, også uden at det går væsentligt ud over produktionen af foder og fødevarer.
Danmark har en lang tradition for at være helt i front på fødevare- og landbrugsområdet. Virksomhederne er etablerede, og forskningen er internationalt
anerkendt via stor publikationsaktivitet og et højt antal citationer. Samtidig spiller
sektoren en stor rolle i dansk økonomi.

Inden for forskning og udvikling på området er der behov for at styrke den innovative og højteknologiske forskning, produktion og forarbejdning af fødevarer og andre biologiske produkter. Det drejer sig eksempelvis om udvikling af nye og eksisterende metoder og teknologier til bæredygtig biologisk produktion, herunder ikke mindst fødevareproduktion fx ved øget brug og integration af IKT og robotteknologi.

Endvidere igangsættes en indsats for styrket dyrevelfærd.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00