Branchen modtager Høegh med positiv skepsis

AKTØRER: Er han den nye landbrugs- eller den nye fødevareminister? I de grønne organisationer er der skepsis, men alligevel en bred anerkendelse af Henrik Høeghs (V) faglighed og en forhåbning om, at den nye rolle som minister vil lede ham i grøn og ikke brun retning.
Henrik Høegh (V) afløser Eva Kjer Hansen (V) som fødevareminister.
Henrik Høegh (V) afløser Eva Kjer Hansen (V) som fødevareminister.

Rasmus Kjeldahl, direktør i Forbrugerrådet
"Jeg er ikke så overrasket over valget. Han er klart den i regeringen, der ved mest om området. Jeg kender ham som en meget behagelig person, men han har et stort stempel på ryggen. Han er født ud af Landbrugsraadet, og som sådan får han en stor opgave i at bevise, at han er minister for alle danskere og ikke kun minister for landbruget.
Der er ingen tvivl om, at han kan magte opgaven, men han vil være under observation fra mange af de organisationer, der har interesser indenfor landbrugs- og fødevarepolitik. Der er en række områder som fødevarekontrol og forskning, hvor vi er ret enige.
Men så er der til gengæld fødevareindustrien, og det er tit her, slaget står mellem forbruger og industriinteresser. For eksempel den seneste sag med kødklister, men ellers vitaminberigede fødevarer, tilsætningsstoffer og blanding af mad og medicin. Den danske fødevareminister er - i højere grad end i andre EU-lande - en slags forpost for danskerne, når det kommer til rene fødevarer, og derfor er det ikke nok at administrere EU's regler herhjemme. Han er også nødt til at turde at være missionær for de danske synspunkter nede i EU-systemet. Der er brug for en meget mere aktivistisk linje, end den tidligere minister førte. Hun havde stor uvilje mod at lytte til forbrugernes interesser, hvilket måske i virkeligheden er årsagen til, at hun ikke er minister længere.
Det siger noget om, at hvis man vil være en populær minister, så bliver man nødt til at lytte til forbrugerne. Et andet vigtigt slag handler om indførelsen af GMO i Danmark, som befolkningen er skeptiske over for. Det bliver interessant at se, om Henrik Høegh bliver den, der skubber på en indførelse, eller om han vil have respekt for befolkningens skepsis.
Henrik Høeghs håndtering af de sager, der lige nu er oppe - for eksempel vildledningen omkring mærkning af fødevarer, GMO, processen omkring de teknologiske fødevarer - er sager, hvor han vil kunne bevise, om han er i stand til at dele sol og vind lige. Det vil nok hurtigt blive klart, om der er en god balance. Personligt glæder jeg mig til at mødes med ham og udvikle synspunkter omkring de sager, som vi har på bordet."

Ella Marie Bisschop-Larsen, præsident i Danmarks Naturfredningsforening
"Lars Løkke har valgt landbrugets mand som fødevareminister. Det er der ingen tvivl om. Jeg tror, at der bag statsministerens rokade ligger, at landbruget kan føle sig trygge ved at få landbrugets mand ind som fødevareminister.
Henrik Høegh har været en af arkitekterne bag Grøn Vækst. Især den del, der hedder, at landbruget skal have yderligere vækstmuligheder, og at der skal ske en liberalisering af landbrugsloven, så alle de forhindringer, der er for husdyrproduktionen, bliver fjernet. Det er jo det, han har stået for.
Han har en fortid på Axelborg og som aktiv landmand. Vi har altså fået en landbrugsminister som fødevareminister. I Danmark er naturens vilkår fuldstændig afhængig af, hvad landbruget gør. Det er den erhvervsgren, der har den største indflydelse på, hvordan naturen, miljøet og drikkevandet har det i Danmark. Med Karen Ellemann (V) er der udnævnt en miljøminister, som jeg ikke har hørt have nogen holdninger på området, så man har sat en uprøvet minister til at varetage miljøområdet, samtidig med at man har sat en rigtig garvet landmand til at varetage Fødevareministeriet.
Så det bliver bestemt en udfordring at få de to ting til at balancere, for når man liberaliserer på husdyrområdet, så bliver det en større belastning for miljøet. Naturen er faktisk i krise og har været det gennem lang tid, så er det jo klart, at vi ser på det her med en forventning om, at Henrik Høegh både løser landbrugskrisen, men gør det på en måde, så det bliver en gevinst for naturen.
Han skal have styr på pesticiderne, og det, jeg har hørt indtil nu, er, at det kun kan gå opad. Men det kan ikke nytte noget, for det kan grundvandet ikke holde til. Han har også en udfordring i at bruge økologi mere bevidst. Så det første, han skal gøre er at ekstensivere landbrugsjorden og flytte landbrugsstøtten fra hektarstøtten til støtte til natur- og miljøtiltag. Det er fuldstændig nødvendigt, hvis ikke vi skal have en yderligere belastning, når man liberaliserer landbrugsloven.
Det med fiskeriet bliver jo også hans område. Han skal tage fat på, at man får lov til at fiske muslinger med skrab i de beskyttede områder. Det tog Eva Kjer Hansen sig aldrig af, så det glæder vi os til. Vi sætter pris på Henrik Høegh som en humoristisk mand, der er let at snakke med, så vi glæder os til at se, at han også kan noget andet end det, der gavner landmændene."

Christian Ege, formand for Det Økologiske Råd
"Det er landbrugets mand, som er blevet fødevareminister, så det er ikke så forskelligt fra, hvad det var før. Ideen i at lave et fødevareministerium, som er bredere end et landbrugsministerium, blev heller ikke realiseret med Eva Kjer Hansen (V). Da var det også landbrugets interesser, der var i centrum. Så på den måde tror jeg ikke, at der bliver en forandring til det værre.
Vi så jo gerne, at man fik en minister, som havde samfundets og miljøets interesser og samtidig holdt landbrugets dagsorden. Et af vores store ønsker er, at man hanker op i Grøn Vækst-planen, som vi finder helt utilstrækkelig til at løse landbrugets miljøproblemer, blandt andet af den grund, at langt den største del af den kvælstofreduktion, som regeringen har sat som mål, har de ikke sagt noget om, hvordan de vil opnå.
Det er simpelthen ikke godt nok i forhold til, at Danmark skal kunne opfylde vandrensningskravet. Så vi kan kun håbe på forbedringer. Jeg ser Henrik Høegh som kompetent, men selvfølgelig præget af at have rod i landbrugets organisationer. Eva Kjer Hansen kom ude fra, hvor Henrik Høegh i den grad er 'insider' i landbruget. Men jeg tror ikke, det bliver værre."

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00