Vismænd: Grøn Vækst ikke vidtgående nok

VISMÆND: Miljøvismændene så gerne, at landbrugsloven blev liberaliseret yderligere, end hvad Grøn Vækst lægger op til. Restriktionerne i ejerforholdene bør fjernes helt, lyder det. Ministeren og landbruget er uenige.
Det Miljøøkonomiske Råd foreslår en yderligere liberalisering af landbrugsloven.
Det Miljøøkonomiske Råd foreslår en yderligere liberalisering af landbrugsloven.Foto: www.colourbox.com
Ida Skytte

Man burde overveje at gå hele vejen til normal virksomhedsdannelse, som man har andre steder, da landbrug i højere og højere grad virker som en egentlig virksomhed.

Claus Thustrup Kreiner
Miljøvismand
Fakta

Fra Grøn Vækst:

- Kravet om, at landbrugsejendomme skal ejes som personlig ejendom, ophæves.
- Til gengæld stilles der krav om, at driftslederen i selskabet skal eje
mindst 10 procent af kapitalen og have bestemmende indflydelse.
- Samtlige øvrige aktier eller anparter i selskabet skal ejes af personer, der er i familie med landmanden eller af pensionskasser og livsforsikringsselskaber.

Gå hele vejen med liberaliseringen af landbrugsloven. Sådan lyder Det Miljøøkonomiske Råds holdning til den lovændring, som regeringen lægger op til i Grøn Vækst.

I Grøn Vækst ophæves kravet om, at landbrugsejendomme skal ejes som personlig ejendom. Til gengæld stilles der krav om, at driftslederen i selskabet skal eje mindst 10 procent af kapitalen og have bestemmende indflydelse.

Normal selskabsdannelse
Det er det krav samt alle restriktioner i forhold til ejerskab, som vismændene i deres nye rapport anbefaler at sløjfe helt.

Dokumentation

Pluk fra diskussionsoplægget:

"Landbrugsloven bør revideres: 

Analyser viser, at produktiviteten i store landbrug på langt sigt typisk er højere end produktiviteten i mindre landbrug, jf. Rasmussen (2010). Derfor vil en udvikling i retning af større brug ud fra et rent økonomisk synspunkt være hensigtsmæssig.
Landbrugsloven indeholder en række elementer, der begrænser denne mulighed for udvikling. Regeringens oplæg til revision af landbrugsloven i Grøn Vækst har til formål at fjerne en del af disse restriktioner og vurderes at gå langt i den rigtige retning. Formandskabet støtter disse initiativer. Der kan dog være behov for yderligere lempelser af reglerne om ejerforhold, som kan forbedre muligheden
for at tiltrække kapital udefra. Begrænsningen, der indebærer, at den daglige leder skal eje mindst 10 pct. og have bestemmende indflydelse på driften, er uhensigtsmæssig iforhold til at opnå de fordele, som Grøn Vækst lægger op til. Det samme gælder for begrænsningerne i den øvrige ejerkreds. Disse begrænsninger foreslås derfor ophævet."


0:000:00