Strid om mærkningsordning for børnearbejde

MÆRKNING: Regeringen vil sikre fødevaremærkning om børnearbejde gennem frivillige aftaler. DF er skeptisk.
Regeringen håber, at frivillige aftaler vil få fødevareproducenterne til at mærke deres varer med oplysninger om børnearbejde. Men DF, S og SF er skeptiske overfor udspillet.
Regeringen håber, at frivillige aftaler vil få fødevareproducenterne til at mærke deres varer med oplysninger om børnearbejde. Men DF, S og SF er skeptiske overfor udspillet.Foto: Altinget.dk
Fakta
Regeringens frivillige aftale
Aftalen skal baseres på et kodeks for leverandøraftaler. Det vil indeholde:

-Retningslinjer for kontrol af kontrakter
-Det skal baseres på de ti principper i FN's Global Compact
-Rådet for Samfundsansvar står for at udarbejde kodekset
-Det består af repræsentanter fra erhvervs- og interesseorganisationer i Danmark, der enten repræsenterer en vigtig del af danske virksomheder, eller som markerer sig på CSR-området.

Kilde: Økonomi- og Erhvervsministeriet

Økonomi- og erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) vil gennem frivillige aftaler få fødevareproducenter til at oplyse, om de har sikret deres produkter mod børnearbejde.

Men DF er skeptiske overfor frivillige aftaler og henviser til, at tidligere frivillige aftaler om pesticider og antibiotika er mislykkedes.

Regeringen vil have producenterne til at indgå frivillige leverandøraftaler, der skal sikre bekæmpelse af børnearbejde i højere grad end i dag. Derfor har Brian Mikkelsen bedt Rådet for Samfundsansvar om at komme med et bud på et kodeks for leverandøraftaler. Det vil sige de krav, man ønsker, at producenterne stiller til deres leverandører.

Brian Mikkelsen mener, at det nye kodeks vil give forbrugerne en sikkerhed for, at producenterne har sikret sig mod børnearbejde:

"Det er en mærkningsordning, som virksomhederne frivilligt tager stilling til. Når vi får lavet det her kodeks, så tror jeg, at de fleste virksomheder vil implentere det, også vil de kunne reklamere med det. For eksempel, at de har certificerede cacaobønner i deres produkter. De vil altså kunne fortælle forbrugerne, at de er med på denne ordning," siger Brian Mikkelsen.

0:000:00