Minister vil tillade mere kvælstof til brødhvede

BRØDHVEDE: Fødevareministeren vil øge tilførslen af kvælstof til produktion af brødhvede i Danmark, hvis landbruget til gengæld vil reducere det samlede brødhvedeareal og undgå yderligere forurening.
Fødevareministeren kommer Danske Handelsmøllers kritik i møde ved at åbne op for øget kvælstof til brødhvede. Men så skal møllerne til gengæld også prioritere den danske hvede, siger han.
Fødevareministeren kommer Danske Handelsmøllers kritik i møde ved at åbne op for øget kvælstof til brødhvede. Men så skal møllerne til gengæld også prioritere den danske hvede, siger han.Foto: www.colourbox.com

Hvis møllerne og landbruget kommer og siger, at de gerne vil bruge mere kvælstof på et mindre areal, og at der er faste aftaler, så der rent faktisk kommer noget brødhvede ud af det, og at udvaskningen i øvrigt ikke stiger, så vil jeg da se positivt på det.

Henrik Høegh (V)
Fødevareminister
Fakta

Efter ansøgning til Dansk Landbrugsrådgivning kan landmanden allerede nu få lov til at sprede 30 procent ekstra kvælstof på sin mark, hvis han vælger at dyrke brødhvede. Proteinindholdet i brødhveden afhænger nemlig af mængden af tilført kvælstof, og et højt proteinindhold i brødhveden er helt afgørende for en god bagekvalitet.

Ifølge Fødevareministeriet er behovet for dansk brødhvede opgjort til at kunne dækkes af 50.000 ha.

Kun 32.000 ha bliver på nuværende tidspunkt brugt til brødhvede, fordi landmændenes interesse for at anvende brødhvedeordningen har været aftagende de senere år.

80 procent af brødhveden i Danmark importeres fra blandt andet Tyskland, Baltikum, Ungarn, Frankrig og Sverige.

Størstedelen af den dansk producerede brødhvede kasseres, fordi proteinindholdet er for lavt.


Kilde: Fødevareministeriet og Danske Handelsmøller
Fødevareminister Henrik Høegh (V) åbner nu op for, at landmænd kan få lov at tilføre mere kvælstof til dyrkning af brødhvede. Den melding kommer efter, at Danske Handelsmøller har været fremme med kritik om, at kvælstofkravene gør det umuligt at dyrke brødhvede i Danmark.

Ministeren anerkender, at en endnu højere kvælstofmængde vil sikre et højere proteinindhold og derved en højere kvalitet af brødhvede. Men der er ingen sikkerhed for, at udbyttet vil blive lige så stort som i de lande, de danske landmænd skal konkurrere med, mener han. Derfor vil han sikre sig, at møllerne laver faste aftaler med landmændene, inden en eventuel ny brødhvedeordning kan træde i kraft.

"Skal det lykkes at producere brødhvede i Danmark, så er et af elementerne, at vi allokerer noget kvælstof til det, men et andet element er, at møllerne så også er parate til at prioritere det," fastslår Henrik Høegh.

Mere kvælstof på et mindre areal
Danske Handelsmøller har foreslået, at man afsætter et mindre areal til brødhvede og samtidig øger tilførslen af kvælstof. På den måde kan man alt i alt undgå at gøde mere og derved stadig leve op til Vandmiljøplanen, samtidig med at man bibeholder brødhvede-produktionen i Danmark.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00