Debat

Op på menutavlen med kalorierne

DEBAT: Fastfood-restauranter bør oplyse om madens kalorieindhold på menutavlerne for at give forbrugerne et oplyst valg og sig selv incitament til at udvikle sundere produkter, skriver Susanne Tøttenborg, Kræftens Bekæmpelse.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Susanne Tøttenborg
Seniorkonsulent, Kræftens Bekæmpelse 

Stadig flere køber hurtigmad, som typisk har højt kalorieindhold sammenlignet med hjemmelavet mad. Men det ved vi ikke nødvendigvis. For næsten ingen fastfood-kæder skilter tydeligt med kalorierne.

Oplyses det, sker det fx på emballagen eller bakkeservietten, og det er for sent. Restauranten tager næppe burgeren retur, hvis man fortryder, når man har sat sig ned og studeret energiindholdet. Vi skal have oplysningen ved disken - på menutavlen sammen med prisen. Ville det måske være ok først at kende prisen, når vi sad nede ved bordet? Nej, vel!

Positiv effekt på udbud og køb
I USA har nogle stater allerede krav om, at kalorieindholdet skal angives på menutavler på linje med prisen. Dermed kan forbrugerne vælge en menu med færre kalorier, hvis de ønsker det. Og det gør mange.

Når vi pålægges ansvaret for egen sundhed, bør vi også have de oplysninger, som gør os i stand til at forvalte ansvaret.

Susanne Tøttenborg
Seniorkonsulent, Kræftens Bekæmpelse

Studier viser, at det har en positiv effekt på fastfood-kædernes menuer og på, hvad kunderne bestiller. En undersøgelse viser fx, at personer, som får oplysning om kalorieindholdet og det anbefalede daglige kaloriebehov på menukortet, spiser 250 færre kalorier. Det er ca. 10 % af det daglige energibehov og en væsentlig "besparelse" i forhold til at undgå overvægt.

Derfor foreslår Kræftens Bekæmpelse sammen med Hjerteforeningen, Diabetesforeningen og Forbrugerrådet, at fastfood-kæder og andre udsalgssteder med standardmåltider gør det samme herhjemme.

Når vi pålægges ansvaret for egen sundhed, bør vi også have de oplysninger, som gør os i stand til at forvalte ansvaret. Vores forslag er et godt supplement til det foreslåede Nøglehul til hurtige måltidsløsninger, for det deklarerer også den usundere del af hurtigmaden. Tilmed kan det realiseres, imens Nøglehullet udvikles.

Ønske om sundere fastfood
Nogle hævder, at man accepterer det usunde, når man går ind i en fastfood-restaurant, og at kunderne slet ikke ønsker oplysningen. Det er jeg uenig i.

Til det første vil jeg sige, at 68 procent af forbrugerne køber hurtigmad, når de har travlt og 27 procent, når de ikke gider lave mad. Hvorfor skulle de ikke være interesseret i sundhed? Faktisk siger 39 procent, at de ville køre mere hurtigmad, hvis det var sundere.

Og til det andet, at forbrugerne ønsker mærkning på færdigpakkede fødevarer, kosmetik, tøj, rengøringsmidler osv., så mon ikke også på hurtigmad. Desuden ved vi fra mærker som Nøglehullet og Fuldkornslogoet, at de får producenter til at udvikle sundere fødevarer. Mærkning med kalorier har samme effekt til gavn også for dem, som måske har allermest brug for det.

Det er ikke muligt at pålægge fastfood-kæderne at skilte med kalorieindholdet, men branchen kan lave en frivillig aftale om at gøre det. For branchen er vel ikke uenig i, at det er rimeligt, at vi nemt kan se, hvad vi køber? Det vil ikke volde dem større problemer at oplyse kalorieindholdet, for de fører et standardsortiment, som de allerede kender næringsindholdet for.

Til dem, som måtte indvende, at det er for stor en administrativ byrde for de små erhvervsdrivende, vil jeg lige sige, at forslaget omfatter kæder med mere end 20 udsalgssteder og dermed undtager håndværksfremstillede måltider.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Susanne Tøttenborg

Seniorkonsulent, Kræftens Bekæmpelse
cand.comm. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00