Oppositionen jubler over Klimakommissionen

ORDFØRERE: Den samlede opposition tager godt imod Klimakommissionens længe ventede anbefalinger og kræver nu politisk handling. DF er mere skeptisk, mens K afventer ministerens handlingsplan.
Anne Burlund

Kommissionen har i dag fremlagt, hvad vi i oppositionen har sagt i lang tid - at vi kan blive uafhængige af fossile brændsler i 2050, uden at det koster det store.

Per Clausen (EL)
Klima- og energiordfører
Det var med hænderne over hovedet, at den samlede opposition tirsdag modtog Klimakommissionens anbefalinger, der har været over to år undervejs. Kommissionen lægger i rapporten op til en stor satsning på især havvindmøller og biomasse og slår samtidig fast, at Danmarks energiforsyning kan omstilles til 100 procent vedvarende energi inden 2050.

En af rapportens konklusioner er, at en sådan omstilling vil være langt billigere samfundsøkonomisk end hidtil antaget. Og den besked vækker glæde hos oppositionspartierne:

"Det er vældig interessant, at kommissionen slår fast, at det ikke er dyrere at lave en grøn revolution i energiforsyningen. Det har ellers været modargumentet, men nu må den myte være lagt i graven," siger SF's klimaordfører, Anne Grete Holmsgaard.

Også for Per Clausen, der er Enhedslistens klima- og energiordfører, har rapporten været fornøjelig læsning:

Dokumentation

Oppositionen (S, R, SF og EL) har i forbindelse med Klimakommissionens rapport udsendt en fælles pressemeddelelse, der agiterer for vedtagelsen af en national klima- og energistrategi, der sætter mål for de næste ti år.

Strategien omfatter fem konkrete krav:

1) Energibesparelser: Danmark skal have en konkret plan for, hvordan vi år for år reducerer energispildet frem mod 2020. Der skal spares mindst 1 % om året ved at sætte ind over for dårligt isolerede bygninger, spild i industrien og landbruget og fråds i transportsektoren.

2) Massiv udbygning af vind: I 2020 skal halvdelen af vores elektricitet komme fra vind. Det skal ske gennem en udbygning af vindmølleparkerne til havs samt flere og mere effektive vindmøller på land.

3) Optimal og bæredygtig udnyttelse af biomasse: Strategien skal indeholde en national handlingsplan for, hvordan biomasse (halm, træ, gylle og affald) mest optimalt og bæredygtigt udnyttes som et supplement til vind.

4) Mere el i transportsektoren: Strategien skal indeholde en konkret plan for, hvordan elbiler og plug-in hybridbiler kan indfases i den danske bilpark. Der skal generelt skabes bedre vilkår for de teknologier der kan være med til at fremme andelen af vedvarende energi i transportsektoren.

5) Opvarmning baseret på vedvarende energi: Strategien skal indeholde national varmeplan, som skal sigte på at udfase individuel opvarmning med gas og olie. Det betyder en udvidelse af fjernvarmenettet samt en udrulning af individuelle vedvarende energiløsninger som jordvarme og varmepumper.


0:000:00