Høegh: Vi lytter til landbruget

INTERVIEW: Fødevareminister Henrik Høegh (V) forsøger at dæmpe de urolige gemytter på landet ved at rejse rundt og forklare, at grundlaget for de store frustrationer bygger på forkerte tal. Men Grøn Vækst er kommet for at blive, lyder det.
Ida Skytte

Hvis ikke Bæredygtigt Landbrug forholder sig til den aktuelle politiske situation, så kniber det også med at få lydhørhed på Christiansborg.

Henrik Høegh (V)
Fødevareminister

Fødevareminister Henrik Høegh kæmper i øjeblikket for at trænge igennem til de vrede, jyske landmænd med budskabet om, at frustationerne og protesterne bygger på et fejlagtigt grundlag.

Ministeren mener blandt andet, at foreningen Bæredygtigt Landbrug ser bort fra, at cirka halvdelen af den kvælstofreduktion på 19.000 ton, som regeringen i første udgave af Grøn Vækst lagde op til, allerede er udskudt. 

Modargumentet lyder, at godt nok er del del udskudt i Grøn Vækst 2,0 - men ikke fjernet. Derfor ender landbruget under alle omstændigheder med den ekstra byrde.   

Dokumentation

På et stort protestmøde fredag 4. februar i Horsens blev der vedtaget en resolution omkring Grøn Vækst. Bag stormødet stod tre jyske landboforeninger samt en gruppe af initiativtagere, der driver siden http://www.traktorinfo.dk/.

Resolution:

Vi udtrykker vores skarpeste kritik af regeringens forslag, "Grøn vækst".

Forslaget vil give yderligere begrænsninger af vores muligheder for at skabe et levedygtigt erhverv, som fortsat kan bidrage til samfundsøkonomien med store eksportindtægter og tusindvis af arbejdspladser - og som selv kan forrente sin gæld.

"Grøn Vækst" vil belaste hvert landbrug med store ekstra byrder, der for landbrugsfamilier vil betyde et definitivt stop for deres mulighed for at fortsætte i erhvervet.

Vi har altid brugt vores ressourcer på at gøre landbruget levedygtigt og konkurrencedygtigt i forhold til udenlandske kolleger.
Vi belastes allerede på en lang række områder med særbyrder i forhold til landbrug i andre EU-lande.

Da der samtidig er stor usikkerhed om de miljømæssige gevinster ved "Grøn Vækst", vil en gennemførelse af planerne være at spille hasard med det vigtigste valuta-indtjenende erhverv i Danmark.

En gennemførelse vil i stedet med sikkerhed give det øvrige samfund store økonomiske byrder i form af tabte arbejdspladser og manglende valutaindtjening.
Landbruget har en samlet gæld på 350 milliarder kroner, og en konsekvens kan blive, at samfundet kommer til at betale en stor del heraf.

Derfor forventer vi, at regeringen tager "Grøn vækst"-forslaget af bordet.
Vi insisterer på en konstruktiv dialog med beslutningstagerne om landbrugets samlede rammevilkår."


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00