Debat

3F: Ordnede løn- og arbejdsforhold skal tiltrække de unge til det udskældte fødevareerhverv

Unge fravælger uddannelser inden for den primære fødevareproduktion. Hvis man skal tiltrække flere unge til branchen, er ordnede løn- og ansættelsesforhold en vigtig del af løsningen, skriver Peter K. Holm.

Unge finder ikke jobs indenfor primær fødevareproduktion tiltrækkende. Der skal nye virkemidler til for at vække interessen hos de unge, skriver Peter K. Holm.
Unge finder ikke jobs indenfor primær fødevareproduktion tiltrækkende. Der skal nye virkemidler til for at vække interessen hos de unge, skriver Peter K. Holm.Foto: Anne Bæk/Ritzau Scanpix
Peter Kaae Holm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi må konstatere, at unge fravælger uddannelser, der lægger op til job indenfor primær fødevareproduktion. Det gælder både for uddannelser som gartner og landmand på erhvervsuddannelsesniveau, men også ved valget af videregående uddannelser.

De fleste unge får ikke romantiske billeder af høj blå himmel og nyslået hø på nethinden, når de overvejer et uddannelsesvalg, der peger i retning af den primære fødevareproduktion.

Det er derimod billeder af ensformigt arbejde i gummistøvler i et udskældt erhverv - et erhverv med et udfordret arbejdsmiljø og udsigt til lønninger, som ligger under andre branchers.

Og medmindre man interesserer sig særligt for østeuropæisk sprog og kultur, så skal man være et ualmindelig dedikeret ungt menneske for at vælge en praktikplads på en traditionel landbrugsbedrift fremfor gymnasiets 3 år med fest og farver og et socialt ungdomsmiljø.

Nye virkemidler skal tiltrække unge til branchen

Urbaniseringen af Danmark har betydet, at de nuværende ungdomsårgange aldrig har siddet på en traktor eller passet en gris i deres barndom.

De unge er i deres uddannelsesvalg drevet af at være med til at ”gøre en forskel”.

Peter K. Holm
V. gruppeformand, 3F Den Grønne Gruppe

Dermed har den traditionelle ”fødekæde” for rekruttering af unge via familierelationer ændret sig væsentligt, og derfor skal der helt andre virkemidler til for at tiltrække unge til branchen. 

3F Den Grønne Gruppe vil gerne have, at flere unge skal få øje på uddannelse og karriere i den primære fødevareproduktion.

Vi har derfor sammen med blandt andet Landbrug & Fødevarer, Dansk Industri og arbejdsgiverforeningen GLS-A iværksat kampagnen ”Future food”. Her sætter vi fokus på, at det højteknologiske landbrug og den grønne omstilling kræver skarpe og højtuddannede hjerner.

Ordnede løn- og ansættelsesforhold er vejen frem

Men der skal mere til end dyre kampagner, der viser flotte, opstillede billeder af glade unge mennesker til at få ungdommen til at træffe et uddannelsesvalg, der peger mod fødevareproduktion.

I 3F’s optik er det ordnede løn- og ansættelsesforhold i den primære fødevareproduktion, der er en central del af løsningen for, at unge kan se en fremtid i branchen.

Hvis vi skal konkurrere mod andre brancher om de faldende ungdomsårgange, så kan vi ikke forvente, at ”curling-ungerne” fra byerne bare tilpasser sig den traditionelle kultur hos en landmand.

Landmanden må også se på, om og hvordan han/hun kan tilgodese ungdommen og en ungdomskultur på virksomheden og møde de unge i øjenhøjde. Derfor udvikler vi sammen med arbejdsgiverne redskaber, som generelt kan være med til at løfte kvaliteten af praktikstederne. 

Vi skal møde de unge i øjenhøjde

De unge er i deres uddannelsesvalg drevet af at være med til at ”gøre en forskel”. Det kan eksempelvis være at bidrage til den grønne omstilling, bekæmpe klimaforandringerne, dyrevelfærd og bæredygtighed. De skal derfor have klare billeder af, hvilken vigtig rolle de spiller i at løfte gartneri og landbruget ind i det 21. århundrede med den teknologiske og grønne omstilling.

Sidst, men ikke mindst, vælger unge uddannelse efter, hvilke muligheder der er for at udvikle sig i branchen. Derfor skal vi blive bedre til at synliggøre de karriere- og videreuddannelsesmuligheder, de unge har.

”Curling-ungerne” er ikke, som dengang ”vi selv” var unge. De drømmer i langt højere grad om et balanceret arbejdsliv, hvor arbejdet skal give mening, og hvor der også er plads til andet og mere end arbejde.

Hvis vi møder dem i øjenhøjde og arbejder på at indrette praktiksteder og arbejdspladser til deres forventninger, så har vi et bedre udgangspunkt for at skabe et bedre ry i branchen og rekruttere og fastholde flere unge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00