Aktører ønsker klarhed om sunde fødevare-puf

NUDGING: Kan staten få danskerne til at leve sundere ved at "puffe" dem til at købe mere broccoli og mindre chokolade? Det spørgsmål vil flere aktører på fødevareområdet gerne have svar på. Fødevareministeriet ønsker mere forskning inden for området.
Der skal forskes mere i nudging i Danmark. Det mener en ernæringsekspert og Landbrug & Fødevarer.
Der skal forskes mere i nudging i Danmark. Det mener en ernæringsekspert og Landbrug & Fødevarer. Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen

Der er et skrigende behov for at finde ud af, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Vi skal især have fokus på spisning uden for hjemmet, eksempelvis i folkeskolerne, kantinerne og på erhvervsskolerne, for det er her, man kan tillade sig at blande sig i madvanerne.

Bent Egberg Mikkelsen
Professor i ernæring og måltidsservice ved Aalborg Universitet
Fakta

Hvad er nudging?

Ordet "nudge" stammer fra engelsk og betyder direkte oversat "at puffe til". Begrebet bliver brugt, når man ved brug af "venskabelige" adfærdspuf prøver at ændre folks vaner. Både inden for kost- og sundhedsområdet, men også når det eksempelvis handler om at få folk til at svine mindre. 

Nudging låner blandt andet fra reklamebranchen, som netop har fokus på at påvirke forbrugerne med ubevidste virkemidler. 

Ser man ud over landegrænsen, er nudging ikke noget nyt fænomen, og både USA's præsident Barack Obama og Storbritanniens premierminister David Cameron har benyttet sig af det til at få deres respektive befolkninger til at leve sundere. 

I Danmark er det dog fortsat et forholdsvist nyt koncept. På Bornholm prøver man for tiden at ændre de lokales indkøbsvaner, når de køber ind. I seks supermarkeder har man fjernet slikket fra kasseområdet og fjernet momsen på sunde fødevarer.


Kilde: Altinget.dk

Spiser danskerne rent faktisk sundere, hvis salatskålene står før kødfadet i kantinerne, hvis der bliver brugt mindre tallerkner i de offentlige køkkener, eller hvis slikposerne og chokoladebarerne bliver rykket væk fra kasserne i supermarkedet?

Det er spørgsmål, som en række aktører på fødevareområdet gerne vil have klarhed over. Selvom der findes en del international forskning på området, halter det i Danmark, og derfor opfordrer de nu fødevareminister Mette Gjerskov (S) til hurtigst muligt at sætte skub i forskningsindsatsen vedrørende "nudging" eller "valgarkitektur" - også kendt som små adfærdspuf til at vælge eksempelvis sundere fødevarer.

"Der er et skrigende behov for at finde ud af, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Vi skal især have fokus på spisning uden for hjemmet, eksempelvis i folkeskolerne, kantinerne og på erhvervsskolerne, for det er her, man kan tillade sig at blande sig i madvanerne," siger Bent Egberg Mikkelsen, professor i ernæring og måltidsservice ved Aalborg Universitet.

0:000:00