Alternativet: Etik og politik kan ikke adskilles

DEBAT: Forsøget på at afkoble etik og politik bærer en del af ansvaret for den voksende politikerlede i samfundet. Det mener Alternativets Carolina Maier, der er dybt uenig med Mette Bocks kritik af Etisk Råds seneste anbefalinger.

Placeholder image
På politisk niveau taler vi alt for lidt om værdier, etik og normativitet, mener Carolina Maier fra Alternativet.  Foto: Folketinget
GDPRDeleted
Vis mereIcon / Direction / Dropdown
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Carolina Magdalene Maier
Folketingsmedlem for Alternativet, MF, medlem af Udvalget vedr. Etisk Råd

I et debatindlæg i Altinget d. 29. april gør Mette Bock (LA) sig til talsmand for, at etik ikke er politik, og hun klandrer Etisk Råd for at have foreslået en klimafgift på oksekød af hensyn til klimabelastning og CO2-udledning.

Mette Bock argumenterer, at Etisk Råd ikke skal blande sig i politiske anliggender, som griber ind i den enkeltes liv, men holde sig til at rådgive om etiske forhold.

Etik handler om relationer mellem mennesker, skriver hun, ikke om skatter, afgifter og forbrugsvaner.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til stevnhoved@altinget.dk

Vi politikere taler for lidt om etik
Mette Bock kunne, i vores optik, ikke tage mere fejl. Etik er også politik. Og politik er i dén grad etik.

Når vi i Alternativet mener, at vi i samtiden befinder os i en empatikrise, defineret ved stigende instrumentalisering og målstyring, særligt i den offentlige sektor, så er det netop fordi etikken er blevet afkoblet politikken.

Næsten al politik er værdipolitik - også klimapolitikken. 

Carolina Magdalene Maier, Folketingsmedlem for Alternativet

På politisk niveau taler vi alt for lidt om værdier, etik og normativitet – om, hvad der er rigtigt og retfærdigt – og alt for meget om økonomi og målstyring – om, hvordan ting giver økonomisk overskud og kan dokumenteres i kasser.

Danskerne vil gerne diskutere normativt
Og spørger I os i Alternativet, så er præcis dette forhold en af hovedårsagerne til den stigende politikerlede og den stigende afstand mellem Christiansborg og resten af Danmark. Den danske befolkning vil nemlig gerne diskutere normativt.

Danskerne vil gerne høre, ikke blot hvad, vi politikere mener, er strategisk klogt, men også hvad, vi mener, er holdningsmæssigt rigtigt eller forkert. Danskerne er født af, spundet ind i og drives frem af en helt unik europæisk idéhistorie, som i særlig grad ligger til grund for vores velfærdssamfund.

Et fuldstændigt fundamentalt element af den idéhistorie er etikken.

Næsten al politik er værdipolitik
Ikke kun klimapolitikken er etisk. Der er også f.eks. undervisningspolitikken.

Når vi politisk drøfter folkeskolens formålsparagraf – eller bare antal undervisningstimer om ugen – så forholder vi os etisk til, hvordan den beslutning vi tager, påvirker vores børn. Ikke kun i deres skolehverdag, men som selvstændige individer, hvis liv og personlige udvikling er båret af de vilkår, som omgiver dem. Skattepolitikken er etisk, fordi den forholder sig til et normativt fordelingsspørgsmål, hvori spørgsmål om solidaritet og ansvar indgår.

Vores forsvarspolitik er hamrende etisk, når vi træffer politiske beslutninger om at sende danske soldater i krig – og dermed legitimerer, at de potentielt vil komme til at slå andre mennesker ihjel.

Glædeligt med et modigt Etisk Råd
Stort set enhver politisk beslutning indebærer et værdivalg. Næsten al politik er værdipolitik - også klimapolitikken.

Den enkelte har aldrig med et andet menneske at gøre, uden at han holder noget af dets liv i sin hånd, sagde Løgstrup. På samme måde træffer vi politikere stort set aldrig en politisk beslutning, uden at den griber etisk ind i det enkelte menneskes og fællesskabets liv.

Derfor er det naturligvis ikke kun glædeligt, men tilmed ønskeligt, at Etisk Råd viser modet til at anbefale politiske beslutninger ud fra et etisk perspektiv.

Meget mere af det, tak!

 

 

 

 

 

Omtalte personer

Carolina Magdalene Maier

Sekretariatschef, Dansk Folkeoplysnings Samråd, folketingskandidat (R)
cand.scient.soc. (Københavns Uni. 2003)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser