Arla, Coop og Thise Mejeri er medstiftere af ny tænketank

TÆNKETANK: En ny tænketank skal styrke den demokratiske virksomhedsdrift i Danmark. Organisationerne bag er blandt andet Arla, Coop og Thise Mejeri.

Placeholder image
Tænketanken får navnet Demokratisk Erhverv og lanceres onsdag 25. april. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Det er første gang i Danmarkshistorien, at forbrugerejede virksomheder slår sig sammen med medarbejderkooperativer og landbrugets andelsbevægelse med en klar fælles sag: at styrke demokratisk erhvervsdrift og øge samfundets viden om, hvad demokratiske virksomheder er og kan.

Mike Dranov, Foreningsdirektør i Coop

En række medlems- og medarbejderejede selskaber er gået sammen om at stifte en ny tænketank. Tænketanken skal hedde Demokratisk Erhverv og lanceres onsdag. Det skriver Coop i en pressemeddelelse.

Organisationerne bag er demokratiske virksomheder som blandt andet Arla, Coop, Thise Mejeri og mange flere. Tænketanken definerer demokratiske virksomheder som organisationer med erhvervsdrift, hvor minimum halvdelen af ejerkredsen virker efter demokratiske værdier og har et bredt og inkluderende ejerskab og demokratisk kontrol af beslutningsprocesserne.

Formålet med tænketanken er netop at styrke den demokratiske virksomhedsdrift i Danmark.

Mike Dranov, foreningsdirektør i Coop, siger, at tænketanken vil udfylde tomrummet i samfundsdebatten omkring demokratisk erhvervsdrift og generere ny viden på området.

Fakta
Organisationerne bag Demokratisk Erhverv er:
Arla, Boligforeningen 3B, Coop, Dansk Energi, Danske Vandværker, Demokratisk Erhvervsnetværk, Eniig, Forenet Kredit, GF Forsikring, KAB, KnowledgeWorker, Kooperationen, LB Foreningen, Logik & Co, Merkur Andelskasse, NRGi, Rabotnik, Thise Mejeri, Thorupstrand Kystfiskerlaug, UBSbolig, Analyse & Tal

Kilde: Coop.dk

”Det er første gang i Danmarkshistorien, at forbrugerejede virksomheder slår sig sammen med medarbejderkooperativer og landbrugets andelsbevægelse med en klar fælles sag: at styrke demokratisk erhvervsdrift og øge samfundets viden om, hvad demokratiske virksomheder er og kan,” siger Mike Dranov i pressemeddelelsen.

Han mener, at hvis dansk erhvervsliv ikke blot skal styres af aktionærer og udenlandske ejere, er det vigtigt at få sat fokus på værdien af medlemsejede virksomheder. Mike Dranov håber derfor, at tænketanken kan skabe viden og debat, som kan vække samfundets interesse.


Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser