Debat

At kunne se sig selv i spejlet

Koncentrat af lederen "Døde grise på vognen - hvis ansvar)" i Landbrugsavisen 7/6 2005. Det er ikke nok at placere et ansvar for den ulykkelige hændelse med de 97 døde smågrise. Loven kan arbejde et stykke af vejen, men over dette hænger et ansvar for landmændene og chauførerne for dyrenes velfærd som er af moralsk karakter.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi vil tillade os at mene, at en ordentlig landmand ikke bare vælger den grisehandler, der giver den bedste pris, men også sikrer, at han har ordnede forhold og holder reglerne. At opføre sig respektabelt er meget mere end at holde loven - det handler også om at kunne se sig selv i spejlet.

Leder i Landbrugsavisen
Da den sydtyske veterinær Angelika Jähde forrige onsdag kiggede ind i en ladning danske smågrise, blev hun mødt at et rystende syn. 97 grise lå døde, tydeligvis kvalt under den lange transport fra Sjælland til den tysk-østrigske grænse. Nærmere undersøgelser viste, at lastbilen havde overvægt, og formentlig var ventilationen ikke i orden.

Den modbydelige sag fra Sydtyskland ramte hurtigt de danske avisforsider, og her rumsterer den stadig. Den danske vognmand påtog sig ansvaret. En god handling, der desværre svækkes af, at sagen fra Passau langtfra var hans første. Den kontrollerende dyrlæge blev nok frifundet i en undersøgelse, men alligevel så belastet, at han onsdag trådte ud af Dyreværnsrådet.(...)

Tilbage sidder indtrykket af en ubehagelig sag, der smitter af på hele landbruget. En række forhold er lige til at rette op - uddannelse af chaufførerne, bedre styring af bilernes klima- og vandanlæg m.m.(...)

Etisk og moralsk er det meget sværere at trække en grænse. Dybest set har de landmænd, der vælger at have levende dyr som deres virke, et moralsk ansvar for hele dyrets levetid. Vi vil tillade os at mene, at en ordentlig landmand ikke bare vælger den grisehandler, der giver den bedste pris, men også sikrer, at han har ordnede forhold og holder reglerne. At opføre sig respektabelt er meget mere end at holde loven - det handler også om at kunne se sig selv i spejlet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Hans Christian Schmidt

MF (V), fhv. miljø-, fødevare-, transport- og bygningsminister
lærer (Haderslev Seminarium 1977)

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

0:000:00