Barfoeds smæk med døren

Med pressefotograferne kravlende rundt om sig talte Lars Barfoed sig varm og væk fra sit håndskrevne manuskript. Han krydrede sin afsked med en række angreb på Dansk Folkeparti.
Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti havde ikke længere tillid til Lars Barfoed - og det blev taget ilde op af den nu forhenværende minister.
Pia Kjærsgaard og Dansk Folkeparti havde ikke længere tillid til Lars Barfoed - og det blev taget ilde op af den nu forhenværende minister.
Martin Kaae

Journalisterne trippede utålmodigt rundt i De Konservatives gruppeværelse, mens de ventede på aftenens hovedrolleindehaver. Pressemødet var indkaldt til kl. 21.15, og de fleste avisers deadline trænger sig gerne på heromkring. Så nu måtte den konservative forbrugerminister egentlig godt tage og indfinde sig med den farvelerklæring, han skulle levere.

21.20 begyndte blitzlysene at lyne uden for døren, og fotograferne løb Lars Barfoed i møde. Han blev eskorteret ind i lokalet, og efter at have kastet et blik på sin mobiltelefon - og afvist en tv-journalist, der forsøgte at få afskedshilsenen før de andre - satte Barfoed sig til rette bag bordet.

Han fandt et par håndskrevne noter frem og undskyldte indledningsvist, at han havde udløst overarbejde til de ventende reportere. Det var sagt for sjov, men der blev ikke rigtig grinet.

Til gengæld blev der taget masser af billeder til både nettet, aviserne og arkivet med søgeteksten "Lars Barfoed (K) trækker sig som forbrugerminister, 13. december 2006."

Notat-tempo sat op
Barfoeds tale indeholdt de ventede elementer af, at han havde været afskåret fra at kommentere rigsrevisionens rapport indtil i dag, selv om et eller andet fjols lækkede rapporten før tid. At han har sat masser af reformer i gang, og at han som minister har rettet op på fødevarekontrollen. Men at han ikke ville blive siddende og skade den borgerlige regering, når nu Dansk Folkeparti ikke ville bakke ham op.

Det var heromkring, de nedskrevne stikord på Barfoeds blok ikke længere var nødvendige.

Først takkede han Dansk Folkeparti for det tætte samarbejde omkring forbedringerne af fødevarekontrollen, og så lukkede den nu forhenværende minister helt op for posen.

For mens hans ydre fremstod rolig og forholdsvis fattet, var den indre ophidselse, forargelse og vrede mod den tidligere samarbejdspartner voldsom.
Døren skulle hamres i, så de kunne høre det helt ude i Gentofte.

"Hyklerisk", "populistisk" og "angreb på regeringen" var nogle af de ord, der fik journalisterne til at øge notat-tempoet.

Det tog mindre et kvarter. Og nu er Lars Barfoed ikke længere minister.

0:000:00