Borgerlige vil begrave lovforslag om fonde

SKÆBNEVALG: Vinder blå blok valget, får fødevareministerens lovforslag om tre af landbrugets fonde ingen gang på jord. V, LA og DF åbner dog op for, at der kan være behov for at modernisere fondenes arbejde.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) ønskede med lovforslaget at få bedre mulighed for at samtænke pengene med hensyn som miljø, dyrevelfærd, klima og erhvervsudvikling.
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) ønskede med lovforslaget at få bedre mulighed for at samtænke pengene med hensyn som miljø, dyrevelfærd, klima og erhvervsudvikling.Foto: Lars Svankjær
Sine Riis Lund

Vi håber selvfølgelig, at en ny regering uanset farve vil være interesseret i at kigge på fondene og deres organisering, men hvis ikke det er tilfældet, så håber vi i hvert fald, lovforslaget har været et wake up call for landbrugsorganisationerne.

Vagn Jelsøe
Vicedirektør i Forbrugerrådet Tænk

Jeg kan godt være enig med fødevareministeren i, at der skal være en politisk strategi, og at det kan være relevant at diskutere, hvad de her penge kan bidrage til, men ministeren har jo håndteret denne her sag helt skævt.

René Christensen
Landbrugs- og fødevareordfører for Dansk Folkeparti
Fakta
Det indeholdt lovforslaget
Fødevareminister Dan Jørgensen (S) lagde blandt andet op til nedenstående ændringer i sit forslag til lov om ændring af landbrugsstøtteloven. Ændringerne omfattede de tre fonde: Promilleafgiftsfonden for landbrug, Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget samt Fonden for økologisk landbrug.
  • Bestyrelsesformanden for de tre fonde skal udpeges af ministeren.
  • Fonden for økologisk landbrug får ændret sin sammensætning af bestyrelsen, så den svarer til de to øvrige berørte fonde. Det vil sige 12 medlemmer i bestyrelsen, hvoraf seks medlemmer bliver fra erhvervet, fem medlemmer fra offentlige interesser (foreninger, universiteter med videre) og en formand nu udpeget af ministeren.
  • Sekretariatsbetjeningen af bestyrelserne flyttes over til Fødevareministeriet - i praksis NaturErhvervstyrelsen.
  • Kredsen af udtaleberettigede organisationer på den offentlige side udvides med Danmarks Naturfredningsforening og Dyrenes Beskyttelse.
  • Promilleafgiftsfondenes navne ændres til henholdsvis Landbrugets UdviklingsFond og Gartneriets UdviklingsFond. 
  • Bestyrelserne får til opgave at udarbejde forslag til en flerårig strategi og et-årige handlingsplaner inden for de formål, der er fastsat i landbrugsstøtteloven. Bestyrelserne kan i strategien identificere hovedudfordringer og særlige indsatsområder, mens handlingsplanen kan fastlægge konkrete indsatsområder som grundlag for indkaldelse af ansøgninger om tilskud.

Kilde: Bemærkninger til forslag til Lov om ændring af landbrugsstøtteloven

Landbruget græder tørre tårer over, at lovforslaget om landbrugets fondsstruktur er faldet bort med udskrivelsen af valget.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) ønskede med forslaget at øge den politiske indflydelse og ændre sammensætningen af bestyrelserne i Promilleafgiftsfonden for landbrug, Promilleafgiftsfonden for frugtavlen og gartneribruget samt Fonden for økologisk landbrug.

Nu er det op til en kommende regering, om forslaget skal tages op igen. Det kommer ikke til at ske, hvis blå blok vinder, understreger Erling Bonnesen, landbrugs- og fødevareordfører for Venstre.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00