Debat

Brian Mikkelsen: Sænk afgifterne til fordel for dansk dagligvarehandel

DEBAT: Det er positivt, at regeringen vil sænke afgifterne på grænsehandelsfølsomme varer. Vi bør starte med at sænke afgifterne på slik, chokolade og spiritus, så vi kan få stoppet grænsehandlen og ført omsætningen hjem til den danske dagligvarehandel, skriver direktør Brian Mikkelsen.

Det er positivt, at regeringen vil sænke afgifter på grænsehandelsfølsomme varer, mener Brian Mikkelsen.
Det er positivt, at regeringen vil sænke afgifter på grænsehandelsfølsomme varer, mener Brian Mikkelsen.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Brian Mikkelsen
Adm. direktør, Dansk Erhverv

Grænsehandlen buldrer fortsat afsted. Regeringen lægger heldigvis op til at sænke afgifter på grænsehandelsfølsomme varer i den kommende finanslov. Fra Dansk Erhverv er budskabet, at vi skal starte med at lette afgifter på slik, chokolade og spiritus. Det vil bringe mest omsætning tilbage til dansk dagligvarehandel.

Med tilbageblik på sommeren må vi konstatere, at rygterne om grænsehandlens død har været stærkt overdrevne. Ingen kan fortænke danskere i at handle billigt og spare penge ved at købe dagligvarer syd for grænsen, men det er uhensigtsmæssigt, når det drives af afgiftsforskelle.

Det er derfor opløftende, at regeringen har afsat 135 millioner kroner til at sænke afgifter på grænsehandelsfølsomme varer, så man øger incitamenterne til at handle ind i de lokale danske dagligvarebutikker. Dét bakker vi fuldt ud op om i Dansk Erhverv og håber, at der i løbet af forhandlingerne kan findes endnu flere midler til at fjerne afgifter.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Rygterne om grænsehandlens død har været stærkt overdrevne.

Brian Mikkelsen
Adm. direktør, Dansk Erhverv

De høje danske afgifter er ikke blot konkurrenceforvridende for dansk dagligvarehandel. De udhuler også eksistensgrundlaget for butikkerne i landdistrikterne og mindre samfund – især i Syd- og Sønderjylland og Lolland-Falster, der i forvejen er mere truet af butikslukninger end resten af landet.

Sænk afgiften på slik, chokolade og spiritus
Men hvor skal vi starte? Det har Skatteministeriet lavet et solidt beslutningsgrundlag for i sin Skatteøkonomiske Redegørelse 2018. Her fremgår det tydeligt, hvilke afgifter der kan sænkes med størst effekt. Og her skiller særligt slik, chokolade og spiritus sig ud.

De høje danske afgifter er ikke blot konkurrenceforvridende for dansk dagligvarehandel. De udhuler også eksistensgrundlaget for butikkerne i landdistrikterne.

Brian Mikkelsen
Adm. direktør, Dansk Erhverv

Ministeriet har regnet på, hvad der er det samfundsøkonomisk optimale afgiftsniveau – balancerede niveauer – som tager højde for forvridninger i grænsehandel, forbrug og sundhed. Beregningerne viser, at afgifterne på spiritus, slik og chokolade er alt for høje, og at en nedsættelse til de balancerede niveauer vil give trecifrede millionbeløb i samfundsøkonomisk gevinst.

Slik og chokolade er de seneste år blevet udsat for en række afgiftsforhøjelser, der har øget grænsehandlen med 44 procent fra 2011 til 2015. Desuden ser vi mere og mere slik og chokolade, der bliver videresolgt illegalt, samt at hverken Sverige eller Tyskland har særskilt afgift på disse varer.

Spiritusafgiften har langt den største selvfinansieringsgrad på hele 72 procent. Det vil sige, at hvis vi bruger 100 millioner kroner på at sænke spiritusafgiften, kommer 72 millioner tilbage i statskassen i form af øget handel og omsætning i Danmark. Altså finansierer afgiftslettelsen næsten sig selv.

Dansk Erhvervs seneste analyse af grænsehandlen dokumenterer i øvrigt, at spiritus er den grænsehandelsvare, der absolut og relativt er tungest afgiftsbelagt, hvor mere end halvdelen af prisen på en standardflaske udgøres af afgifter og moms.

Hvis målet med en grænsehandelspakke er at få mest mulig effekt, bør afgiftssænkelser på slik, chokolade og spiritus indgå. Rækker ambitionerne videre, vil det være fornuftigt at udvide med lempelser af afgifterne på øl og vin, som ligeledes er magnetvarer, der driver grænsehandlen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00