Debat

Danish Crown: Uigennemskuelig lovgivning gør det svært at ansætte folk på kanten af arbejdsmarkedet

Hvis flere mennesker på kanten af arbejdsmarkedet skal i beskæftigelse kræver det, at politikerne luger ud i de mange komplicerede regler, som er utroligt svære for virksomhederne at navigere i, skriver Preben Sunke.

Hvis vi sammen skal løse de store beskæftigelsesudfordringer, kræver det, at politikerne luger ud i reglerne, skriver Preben Sunke.
Hvis vi sammen skal løse de store beskæftigelsesudfordringer, kræver det, at politikerne luger ud i reglerne, skriver Preben Sunke.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Preben Sunke
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Sidste uge præsenterede Reformkommissionen med økonomiprofessor Nina Smith i spidsen deres vurdering af, hvad der er de fem største udfordringer for dansk økonomi.

En af de fem er, at vi i Danmark har 190.000 voksne mennesker uden fodfæste på arbejdsmarkedet. I Danish Crown har vi længe arbejdet med at invitere personer på kanten af arbejdsmarkedet ind i fællesskabet, og vi stiller gerne vores viden og erfaringer til rådighed.

Slagterifaget er ét af de få fag, der er tilbage på det danske arbejdsmarked, hvor man kan komme ind uden et eksamensbevis og få et godt job med en løn, der kan forsørge en familie med et hus og en bil i garagen. Det giver os en særlig forpligtigelse til at hjælpe mennesker, på kanten af arbejdsmarkedet med ind i fælleskabet på en arbejdsplads. Den forpligtigelse tager vi seriøst, og det har vi gode erfaringer med.

Mere end fordoblet antallet af ansatte flygtninge
Som en del af Danish Crowns bæredygtighedsstrategi, har vi sporet 'Gode jobs til alle', hvor vi blandt andet samarbejder tæt med kommuner og jobcentre om at forberede ledige til at kunne varetage et job for eksempel gennem sprogundervisning samt praktik.

Hvis vi sammen skal løse de store beskæftigelsesudfordringer og få nogle af de 190.000 borgere ind på arbejdsmarkedet, kræver det, at politikerne luger ud i reglerne.

Preben Sunke
Viceadministrerende direktør, Danish Crown

På vores slagteri ved Blans har vi sammen med Sønderborg Kommune haft særligt fokus på at få flygtninge i job. I 2018/19 har vi mere end fordoblet antallet af flygtninge, og vi har nu i alt 320 flygtninge ansat i hele Danish Crown.

Derudover har vi ansat en socialrådgiver til at bistå medarbejdere, hvis der skulle opstå sygdom, der gør, at de ikke kan arbejde på fuld tid eller med samme belastning som hidtil. Sammen arbejder vi for at finde en god løsning, som kan fastholde medarbejderen eller hjælpe vedkommende på anden måde.

Vi arbejder målrettet for at skabe gode jobs til alle, fordi det hjælper enkelte menneske med at få fodfæste på arbejdsmarkedet, bidrager til at løse en væsentlig samfundsudfordring og det bidrager til, at vi i Danish Crown får den fornødne arbejdskraft.

Bøvlet skal barberes væk
Når det er sagt, oplever vi også, at kompliceret lovgivning og et uigennemskuelige regelsæt gør det svært at ansætte personer på kanten af arbejdsmarkedet.

Danish Crown er en stor virksomhed, og vi har mulighed for at ansætte socialrådgivere og andre specialiserede medarbejdere til at hjælpe os og vores medarbejdere gennem regeljunglen og hen til vores fælles mål – fast tilknytning til arbejdsmarkedet på ordinære vilkår.

Vi vil gerne opfordre regeringen og partierne på Christiansborg til at invitere danske virksomheder, der har gode erfaringer med at invitere mennesker ind i fællesskabet, til at dele ud af erfaringerne og samtidig til at luge ud i de komplicerede regler på området

Preben Sunke
Viceadministrerende direktør, Danish Crown

Det samme gælder desværre ikke altid små og mellemstore virksomheder, som også ønsker at påtage sig et ansvar og hjælpe borgere på kanten af arbejdsmarkedet ind i fællesskabet.

Hvis vi sammen skal løse de store beskæftigelsesudfordringer og få nogle af de 190.000 borgere ind på arbejdsmarkedet, kræver det, at politikerne luger ud i reglerne, så vi kan bruge vores fokus der – hvor det virkelig batter, sammen med de mennesker, der er på kanten af arbejdsmarkedet og skal inviteres ind.

Økonomisk motivation til at møde stabilt og gøre en indsats
Ofte hører vi fra lederne på vores slagterier, at de gerne vil give medarbejdere i jobtræning en ekstra belønning for deres indsats. Men det må de desværre ikke, da medarbejdere i jobtræning kun må modtage deres kontanthjælp.

Mange har motivation for at komme i job, men der er ingen tvivl om, at det vil give en endnu stærkere motivation for mange, hvis de også får en økonomisk motivation til at møde stabilt og gøre en indsats for at få et stærkt fodfæste på arbejdsmarkedet.

Hos Danish Crown kan vi kun bakke varmt op om, at vi som samfund inviterer mennesker på kanten af arbejdsmarkedet ind i fællesskabet. Og vi vil gerne opfordre regeringen og partierne på Christiansborg til at invitere danske virksomheder, der har gode erfaringer med at invitere mennesker ind i fællesskabet til at dele ud af erfaringerne, og samtidig til at luge ud i de komplicerede regler på området, så vi ikke begraver både ledige og virksomheder i unødigt bureaukrati.

Dét, mener vi, vil være et godt skridt på vejen til invitere nogle af de 190.000 borgere ind i vores arbejdsfællesskab igen.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nina Smith

Professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, bestyrelsesformand, VIVE, formand, Kommission for 2. generationsreformer, formand, Nykredit
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1981)

0:000:00