Kommentar af 
David Trads

David Trads: Trump opildner til det, der er værre end blodbad

Trump har så mange gange opfordret til vold, at det er blevet normen. Han er farlig, skriver David Trads ovenpå Donald Trumps tale i Ohio i weekenden.  

"Hvis vi ikke vinder dette valg, så er jeg ikke sikker på, at der nogensinde vil blive et valg igen i det her land,” sagde Donald Trump i Ohio i midten af marts. Der er efterhånden intet, der kan ryste os længere, skriver David Trads.
"Hvis vi ikke vinder dette valg, så er jeg ikke sikker på, at der nogensinde vil blive et valg igen i det her land,” sagde Donald Trump i Ohio i midten af marts. Der er efterhånden intet, der kan ryste os længere, skriver David Trads.Foto: Jeff Dean/AP/Ritzau Scanpix
David Trads
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er ingen tvivl om, at Donald Trump, da han i weekenden talte om ’et blodbad’, hvis han ikke bliver valgt, faktisk talte om bilindustriens vilkår. Han mente ikke borgerkrig. Men… han sagde i virkeligheden noget endnu værre på mødet i Ohio.

Her er, hvad der skete:

Trump ankommer på podiet i Dayton, Ohio – iført sin karakteristiske røde MAGA-kasket. Med en dyb stemme byder stadionspeakeren velkommen:

”Ladies and gentlemen, vil I venligst rejse jer for de 6. januar-gidsler, som er så forfærdeligt og uretfærdigt behandlede.”

6. januar-gidslerne – J6Hostages på amerikansk – er mænd og kvinder, som enten er varetægtsfængslede eller dømt til lange fængselsdomme for stormløbet på Kongressen. Disse dømte voldsmænd kalder Trump simpelthen for ‘gidsler’. Det er et vanvittigt normbrud.

Oppe på podiet tager Trump kasketten af, løfter sin hånd til honnør, mens en alternativ tekst til USA's nationalsang går i gang. Justice for All, hedder den. Den er fra en velgørenhedsplade, indspillet af Trump sammen med et kor af godt tyve af de voldsmænd, der stormede Kongressen 6. januar, 2021.

Mellem korsangen reciterer Trump den amerikanske troskabserklæring. Koret synger:

I hans spind af løgne om, at han i virkeligheden vandt valget i 2020, er ’J6-gidslerne’ at regne for politiske fanger. 

David Trads

Intet kan redde os

Retfærdigheden er væk, retfærdigheden er voldtaget, retfærdigheden er borte

De trækker i trådene, retfærdigheden er væk

De søger ikke sandheden, retfærdigheden er væk

Det er så forfærdeligt, så sandt, så rigtigt

Dem, som Trump synger sammen med; dem, som han bakker varmt op; dem, hvis sang han giver honnør til, mens tilhængerne istemmer, er dem, som han to uger før, han skulle forlade Det Hvide Hus efter nederlaget til Joe Biden, sendte afsted for at storme Kongressen. Målet var at hindre den officielle stemmeoptælling af valgresultatet. Glem ikke, hvad han udbrød, da han sendte sine tropper afsted:

Læs også

”I vil aldrig tage landet tilbage med svaghed. Gå til Kongressen og kæmp som ind i helvede.”

Over 100 politifolk blev kvæstet den dag. Godt 1000 af dem, der fulgte Trumps kampråb, er siden sigtet for volden; godt 500 er anklaget i retten; godt 250 er dømt fængselsstraf på op til 14 år. Trump elsker dem. I hans spind af løgne om, at han i virkeligheden vandt valget i 2020, er ’J6-gidslerne’ at regne for politiske fanger – i stil med sovjetiske dissidenter. Derfor har han også et løfte til dem, hvis han bliver præsident igen:

”Jeg vil behandle de folk retfærdigt. Og hvis det kræver benådninger, så vil vi give dem benådninger, fordi de bliver behandlet så uretfærdigt.”

Med andre ord:

Hvis Trump igen bliver sit lands præsident, så vil han – for det har han ret til ifølge forfatningen – slippe disse voldsmænd på fri fod.

Han opildner faktisk til et blodbad. Det gør han hver eneste dag. Han er livsfarlig.

David Trads

En af dem, der er dømt med fynd og klem, er Donald Hazard, en texansk mand midt i 40'erne, som var medlem af Patriot Boys of North Texas. Han var på plads i Washington DC 6. januar – forberedt til tænderne, iført skudsikker vest og en hjelm påtrykt Sydstatsflaget. Her er, hvad han gjorde:

Han overmandede en politibetjent, trak ham ned af en betontrappe, tævede ham bevidstløs. Betjenten fik hjernerystelse og blev opereret for kvæstelser på sine ben.

Dommeren gav ham fire år og ni måneders fængsel. Hazard lyder ikke som en, der angrer. Her er, hvad han efterfølgende sagde ifølge Washington Post:

”Når jeg kommer ud herfra, så er jeg tilbage i kampen. De er nødt til at slå mig ihjel for at stoppe mig.”

Det er sådan en type, Trump vil løslade. ’Tak,’ udbryder han, ’I er store patrioter.’ Oppe fra scenen i Ohio fortsætter han:

”Hvis vi ikke vinder dette valg, så er jeg ikke sikker på, at der nogensinde vil blive et valg igen i det her land…”

Der er efterhånden ingenting, der kan chokere os længere. Trump har så mange gange opildnet til vold og dehumaniseret sine modstandere, at det er blevet normen. Det er sådan manden, der var præsident og som måske bliver det igen, er. 

Han opildner faktisk til et blodbad. Det gør han hver eneste dag. Han er livsfarlig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

David Trads

Journalist, forfatter og kommentarskribent
journalist (DJH 1994)

Donald J. Trump

Fhv. præsident, USA (Republikanerne)
Bachelor i økonomi (Wharton School, Philadelphia, USA 1968)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024