Debat

NCLF: Lokale fødevarer kan sikre Danmark i fremtidige kriser

DEBAT: I 2020 har lokale fødevarer oplevet stigende interesse. Salget af økologiske varer er gået frem med godt 14 procent i første halvår af 2020, og de lokalt fremstillede produkter vækster også. Den tendens skal vi holde fast i, skriver Jesper Zeihlund.

Hvis vi holder fast i tendensen til at købe lokale fødevarer, kan vi sikre Danmarks fødevaresikkerhed i lignende kriser, skriver Jesper Zeihlund.
Hvis vi holder fast i tendensen til at købe lokale fødevarer, kan vi sikre Danmarks fødevaresikkerhed i lignende kriser, skriver Jesper Zeihlund.Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jesper Zeihlund
Direktør i Nationalt Center for Lokale Fødevarer (NCLF)

Coronakrisen har givet endnu en god grund til at genoverveje, hvordan vi som nation producerer og dyrker vores fødevarer.

Set med Nationalt Center for Lokale Fødevarers (NCLF) øjne er det blevet ekstra tydeligt, hvor vigtigt det er, at vi kender vores fødevarers oprindelse, at vi prioriterer kvaliteten, og at vi holder fast i at købe fødevarer, der så vidt muligt er fremstillet og dyrket lokalt og under ordentlige forhold, ligesom coronakrisen har fået os til at gøre.

Krisen har været en pause i en hektisk hverdag, hvor vi alle – om end også ufrivilligt – er blevet tvunget til at acceptere en ny virkelighed.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Og den står pludselig ret klar: Vi er sårbare, og vi står foran en fremtid, hvor flere ukendte vira kan florere, hvor smitte kan ske gennem dyr eller gennem vores madvarer, og hvor vi kan blive ramt på både vores forsyning af fødevarer og vores fødevaresikkerhed.

Selvforsyning som tendens
Selvforsyning er en vigtig tendens, som vi i NCLF er overbeviste om vil påvirke dagsordenen i fremtiden, hvor vi både nationalt og globalt som samfund skal bygge videre på de erfaringer, som coronakrisen har givet os.

Den seneste tid har understreget, at de lokalt dyrkede fødevarer på meget kort tid er gået fra at være noget hyggeligt, til en nødvendighed.

Jesper Zeihlund
Direktør, Nationalt Center for Lokale Fødevarer (NCLF)

Både altankasser, højbede, køkkenhaver og online dyrkningsfællesskaber blomstrer. Og i større perspektiv giver det også god mening at kigge på, hvad vi selv kan dyrke i Danmark, så vi ikke er så sårbare over for fremtidige kriser.

Den seneste tid har understreget, at de lokalt dyrkede fødevarer på meget kort tid er gået fra at være noget hyggeligt til en nødvendighed. Det er derfor, at NCLF’s nye bog har fået titlen 'Lokale Fødevarer – fra nice to have til need to have'.

I bogen dykker vi ned i nogle af de tendenser, som er spiret de seneste måneder. Vi har for eksempel oplevet en stor vækst i salget af økologiske varer (14 procents stigning i første halvår af 2020) og af lokalt fremstillede, danske produkter, ikke mindst via supermarkedernes onlinesalg.

Men også både gårdbutikker, restauranter og lokale supermarkeder i yderområderne har haft gode tider, både under forårets nedlukning og i løbet af sommeren, hvor mange danskere valgte at gå på opdagelse i Danmark. Den tendens ser ud til at fortsætte.

Kunderne skal tage del i oplevelsen
Corona har betydet, at provinsen mange steder er vækket til live, og dele af det lokale handelsliv er kommet tilbage. Men hvis vi skal have en bedre balance mellem land og by, skal vi huske at bruge yderområderne aktivt hele året og ikke kun i krisetider.

Vi har en enestående mulighed for at bygge videre på det momentum, som de lokale fødevarer oplever netop nu, hvor forbrugerne har fået øjnene op for de stedbundne råvarer, og hvor de gerne støtter de lokale landmænd, der dyrker dem.

Især hvis producenterne formår at bygge videre på kundeloyaliteten og fastholder de nye kunder gennem aktiviteter, hvor kunderne selv er en aktiv del af oplevelsen – hvad enten det handler om at plukke grøntsagerne selv eller overnatte sammen med frilandsgrise i marken.

Læs også

Fortiden inspirerer
Alting udvikler sig ekstremt hurtigt i denne tid. Selv det, der er sket for blot få uger siden, virker allerede som en evighed siden. Men faktisk er det ikke en evighed siden, at vi i Danmark levede efter helt andre principper, hvor madspild ikke eksisterede, hvor vi selv fremstillede det, vi skulle bruge, og hvor vi spiste flere planter end dyr.

Det er ikke fordi, vi i NCLF fornægter globaliseringens fordele, negligerer effektivitet eller længes efter ”de gode, gamle dage” med idyl på bondegården. Men vi mener, at vi på mange måder kan lære af den fortid, der kun ligger omkring 100 år tilbage.

Trods coronaens ulykkelige effekter står vi med mulighed for, at vi i fremtiden kan fastholde krisens positive aspekter og indflydelse på indkøb, prioriteter og madvaner. Det vil sige: fortsætte med at udvikle, dyrke, høste, spise og hylde vores lokale fødevarer med respekt for klima, kvalitet og diversitet.

Det vil være en gevinst for os alle, både for landbruget og forbrugerne, og ikke mindst for gastronomien, der i høj grad efterspørger en større mangfoldighed af kvalitetsfødevarer, hvor smagen og dyrkningen er et vigtigere parameter, end om grøntsagerne passer ned i supermarkedernes plastikbakker i standardmål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Zeihlund

Direktør, NCLF – Nationalt Center for Lokale Fødevarer
lederuddannelse (Ledernes 2006), kok, tjener

0:000:00