Det kommer på fødevaredagsordenen i 2010

FREMSYN: Altinget | Fødevarer har spurgt ordførere og aktører på området, hvad der kommer på den fødevarepolitiske dagsorden i løbet af 2010.
Fødevarekontrol - eller mangel på samme - kommer til at præge fødevarepolitikken igen i år, mener aktører og ordførere.
Fødevarekontrol - eller mangel på samme - kommer til at præge fødevarepolitikken igen i år, mener aktører og ordførere.Foto: www.colourbox.com

En ting, der helt sikkert vil blive debatteret, er Grøn Vækst i praksis. Som forholdene er nu, hænger biogasmålsætningerne nemlig slet ikke økonomisk sammen, hvilket jeg tror er tydeligt for mange. Vi står altså med nogle flotte målsætninger, men med stor tvivl blandt de producenter, der skal implementere biogassen. Der er derfor behov for et nyt energiforlig, som gør biogas rentabelt.

Paul Holmbeck
Direktør i Økologisk Landsforening
Afbureaukratisering, fødevarekontrol og mærkning af fødevareprodukter. Disse tre punkter er i top, når aktørerne på fødevareområdet giver deres bud på, hvad der kommer på den fødevarepolitiske dagsorden i år 2010.

Lotte Engbæk Larsen, Fødevarechef i Dansk Erhverv:
"I det nye år forventer vi, at der kommer en ny fedtafgift på mættet fedt. Vi anser den dog som en administrativ gyser for fødevarebranchen, og håber derfor helt overordnet på, at afgiften aldrig bliver til noget. I Dansk Erhverv er vi meget enige i, at der skal gøres en indsats for folkesundheden. Men sådan som fedtafgiften er skruet sammen på nuværende tidspunkt, ser det helt håbløst ud, og den vil ikke få de sundhedsmæssige effekter, som man påstår. Den må kunne udformes lidt mere elegant."

"Det bliver også interessant at følge det nye Madeksperimentarium, der har til formål at samle alle gode kræfter inden for fødevarebranchens forskellige sektorer for at udvikle eksempelvis måder, hvorpå man kan lave god institutionsmad. Fødevareministeriet har bevilget et millionbeløb til formålet, der skal bidrage til innovation, produktudvikling og erhvervsudvikling inden for fødevareområdet. Der skal sættes fokus på madhåndværket, maddannelse og sunde kostvaner. Det ser vi meget frem til i Dansk Erhverv."

"Vi håber også på, at den europæiske mærkningsordning for fødevarer vil blive til noget i år, sådan at vi kan komme i gang med at implementere den. Vores mærkesag i Dansk Erhverv er, at mærkningsordningen ikke skal gælde for færdigpakkede fødevarer, som fremstilles på stedet. Det er for omstændigt og tæt ved umuligt at lave en korrekt anvisning på mad som eksempelvis smørrebrød. Ordningen skal være obligatorisk, men udelukkende på producerede varer."

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00