Debat

Duplik til elfenbenstårnet

DEBAT: Chef for Planter, Klima og Energi hos Landbrug & Fødevarer Søren Korsholm kritiserer Concitos direktør, Thomas Færgeman, for at hænge sine argumenter op på mangelfuld og fejlbehæftet data.
Søren Korsholm, Chef for Planter, Klima og Energi i Landbrug & Fødevarer, mener, Concitos chef, Thomas Færgeman, bør kigge sin argumentation i sømmene.
Søren Korsholm, Chef for Planter, Klima og Energi i Landbrug & Fødevarer, mener, Concitos chef, Thomas Færgeman, bør kigge sin argumentation i sømmene.
Anne Marx Lorenzen

Jeg er statskundskabsstuderende ved Københavns Universitet, og jeg er researcher på portalerne Altinget| Kommunal, Altinget | Fødevarer og Altinget | USA.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Hvis dansk klimapolitik skal have nogen form for jordforbindelse, bør vi derfor holde op med at tale som om, vi kan diktere hele verdens menukort.

 

Søren Korsholm
Chef for planter, klima og energi, Landbrug & Fødevarer

Af Søren Korsholm
Chef for Planter, Klima og Energi, Landbrug & Fødevarer

Concitos direktør, Thomas Færgeman, ærgrer sig på Altinget.dk fredag d. 22. november over, at jeg har tilladt mig at anholde dennes belærende tone.

 

Han forholder sig desværre ikke til, hvorfor en repræsentant for en tænketank vedbliver med at henvise til beregninger, der indeholder mange fejl og mangler (f.eks. regeringens klimakatalog).

 

Det virker så meget desto mere mærkværdigt, når afsenderen – regeringen – selv har erkendt problematikken. Her i et svar fra fødevareministeren til Fødevareudvalget: Fødevareministerens besvarelse af spørgsmål nr. 574 og her fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi: IFRO Udredningen.

 

Concitos direktør påpeger, at det ville være bedre, hvis udenlandske madforbrugere valgte vegetabilske produkter frem for animalske.

 

Jeg vil gerne gentage, at dansk klimapolitik næppe kan påvirke fødevaresammensætningen i udlandet. Alternativet til dansk produceret mælk og svinekød er derfor ikke rødbedesaft og nye nordiske ramsløg, men mælk og svinekød produceret andetsteds.

 

Sådan ligger landet altså. At påstå alt andet er at kravle op i – og jeg undskylder, at jeg gentager udtrykket – et elfenbenstårn. Hvis dansk klimapolitik skal have nogen form for jordforbindelse, bør vi derfor holde op med at tale som om, vi kan diktere hele verdens menukort.

 

Thomas Færgeman henviser til en nyere publiceret artikel, hvis data stammer fra en tidligere udgivet rapport fra EU's Joint Research Centre.

 

Rapport med problemer
Den omfattende JRC-rapport er baseret på computermodellering og indeholder en række mere eller mindre problematiske antagelser, der strider mod gængs fremgangsmåde i tilsvarende videnskabelige opgørelser.

 

Eksempelvis har JRC antaget, at lattergasemissioner øges med en faktor 10, når svineproduktion sker i ammoniakreducerende staldsystemer.

 

Det har en betydelig effekt på den antagede udledning fra husdyrproduktionen i en række vesteuropæiske lande, herunder Danmark, hvor man i en årrække har haft fokus på nedbringelse af netop ammoniakemissionen.

 

Herudover har JRC klart overstimeret kvælstofudskillelsen fra dansk svineproduktion, hvilket skyldes svagheder i den anvendte metodologi.

 

JRC har erkendt begge fejl, hvilket kan læses på Joint Research Centre’s hjemmeside, hvor det samlede talmateriale, artikel, rapport mv. også befinder sig: GHG from livestock production

 

I det korrigerede materiale konkluderes, at JRC-studiet oprindeligt overstimerede lattergasudledningen fra dansk svineproduktion med 69 procent, mens emissionerne relateret til kvælstofudskillelsen vurderes at være 10-20 procent for høje.

Jeg skal med glæde sende Thomas Færgeman yderligere detaljer om problemerne med denne analyse, hvis tænketanken Concito ønsker at gå ind i en faglig dialog desangående. For en tænketank lytter vel til andres gode argumenter? 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Korsholm

Centerchef, Center for Byudvikling og Kultur, Gribskov Kommune
cand.silv. (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1998), mpa (CBS 2007)

Thomas Færgeman

Direktør, Fugleværnsfonden, bestyrelsesformand, Haver til Maver, fhv. direktør, Concito
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1991), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991)

0:000:00