Debat

Dyrlægeforeningen: Større samspil skal sikre bedre velfærd for alle dyr - også dem i hjemmet

Bedre dyrevelfærd er i fokus hos organisationer, fagpersoner og fylder i borgernes sind, men de politiske ambitioner og ikke mindst handling halter langt efter det mål, vi i fællesskab bør stræbe efter, skriver Hanne Knude Palshof. 

Kaninen er et populært familiedyr. Men manglende viden gør, at de ofte sidder uden artsfæller i alt for små bure, fodres forkert og ikke får den pleje og berigelse, de har brug for, skriver Hanne Knude Palshof.
Kaninen er et populært familiedyr. Men manglende viden gør, at de ofte sidder uden artsfæller i alt for små bure, fodres forkert og ikke får den pleje og berigelse, de har brug for, skriver Hanne Knude Palshof.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Set med Den Danske Dyrlægeforenings øjne kan dyrevelfærden altid blive bedre, særligt i takt med at vi bliver klogere. Det gælder både for dyrene i de danske stalde, på marken og dem hjemme i stuerne.

I Dyrlægeforeningen tænker vi i helheder, heraf begrebet One Health, hvor netop dyr, menneske og miljø i forening skal fungere side om side.

Temadebat: Hvordan går det med dyrevelfærden i Danmark?

Hvordan står det til med dyrevelfærden i Danmark?

En række relevante aktører på området giver deres svar i denne temadebat, hvor Altinget Fødevarer sætter den dyrevelfærden i den danske landbrug- og fødevarebranche under lup. Hvad er de mest presserende udfordringer, hvor skal den kommende minister på området prioritere, og hvad har lykkes af tiltag de senere år?

Debatpanelet kan findes her.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til debatredaktør Caroline Boas

Vi opfatter derfor ikke begrebet "dyrevelfærd" som en isoleret størrelse, men som en del af et større samspil, der er afhængigt og påvirkes af multiple faktorer. Forhold og viden ændrer sig hurtigere, end politik og lovgivning kan følge med.

Glem ikke dyrene i hjemmet

Selv om vi ser skridt i den rigtige retning for dyrevelfærden i Danmark, mener vi, at vi stadig skal stræbe højere. Som mennesker bærer vi alle et særligt ansvar for at tage vare på de dyr, vi har i vores varetægt. Inden for alle områder er der forhold, der skal tages fat på. Og det kræver en fælles indsats.

Der skal arbejdes for at løfte dyrevelfærden i den danske griseproduktion. Det er nødvendigt fortsat at hjælpe produktionen til at forblive effektiv under forhold, hvor dyrene ikke lider overlast, men hvor der er fokus på sunde og robuste dyr, forebyggelse og god dyrevelfærd.

Der er mange andre steder, hvor der er brug for, at vi tager et tjek på dyrevelfærden. Det gælder blandt andet de tusindvis af levende dyr, der hver dag fragtes på kryds og tværs i Danmark

Hanne Knude Palshof
Den Danske Dyrelægeforening

Dyrlægerne ser også alt for mange køer med dårlige klove. Lige nu går 25-30 procent af de danske malkekøer rundt med smertefulde sålesår og hulvægge i klovhornet.

Men det handler ikke kun om produktionsdyrene, selv om det ofte er dem, vi tænker på, når vi taler dyrevelfærd.

Skyggerne kastes også på avl af hunde, katte og andre familiedyr. Det skyldes problemer, der både udspringer af avl for ekstreme fysiske træk som for eksempel flade snuder og hudfolder, eller fordi der bliver for få avlsdyr, så arvelige sygdomme som for eksempel hjertelidelser akkumuleres.

Kaninen er et populært familiedyr, der bor i mange private hjem. Manglende viden gør, at de ofte sidder uden artsfæller i alt for små bure, fodres forkert og ikke får den pleje og berigelse, de har brug for.

Ovenstående er blot nogle få konkrete eksempler – der er mange andre steder, hvor der er brug for, at vi tager et tjek på dyrevelfærden. Det gælder blandt andet de tusindvis af levende dyr, der hver dag fragtes på kryds og tværs både i Danmark, men i høj grad også i og uden for Europa.

Samtidig skal vi sikre, at når vi bruger dyr til naturpleje, fordi der skal være plads til mere vild natur i Danmark, så sker det ikke på bekostning af dyrenes velfærd.

Konsekvenser ved domesticering af dyr

Dyr er levende og sansende væsener, og dyr i menneskets varetægt har retten til at leve dyrevelfærdsmæssigt forsvarligt, i den tid de er her, uanset om de er familiedyr, produktionsdyr eller store dyr, der holdes på naturens præmisser i naturplejeprojekter.

Domesticeringen af dyret har konsekvenser for alle. Og vi skal blive ved med at have forståelse for sammenhængen mellem dyr, menneske og miljø

Hanne Knude Palshof
Den Danske Dyrelægeforening

Domesticeringen af dyret har konsekvenser for alle. Og vi skal blive ved med at have forståelse for sammenhængen mellem dyr, menneske og miljø. Det kræver, at vi indimellem stopper op og gentænker den natur, vi er givet, hvordan vi bruger den, og den kultur vi har skabt.

Den danske dyrevelfærd er uimodsagt bedre end mange andre steder i verden. Men når man går forrest, må man ikke standse og tænke "jeg er foran, nu tager jeg en pause", for så har dem bagved ikke nogen at følge, og dyrene ender med at blive ofrene.

Dog findes der sjældent enkle løsninger på komplekse problemstillinger.

Vi skal derfor sætte ind og handle der, hvor der opstår et akut behov, men vel vidende, at de gode og langsigtede løsninger også kræver gode og lange debatter. Hvis vi forhaster dem, eller helt springer dem over, fordi vi ser et "quick fix", kan vi risikere at miste noget i vores iver og måske skade mere, end vi gavner.

Derfor – lad alle gode kræfter samles og tage samtalen uden forbehold og fastlåste positioner. Når personlige præferencer for en stund tilsidesættes, kan vi sammen tænke i helheder og løsninger til bedre velfærd for dyr, mennesker og miljø.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00