EFSA ramt af nye problemer

BUDGET: Danske politikere ønsker en reform af EU's fødevaresikkerhedsautoritet EFSA, efter EU-Parlamentet i sidste uge afviste at godkende dets budget. Men en reform vil ikke få den store betydning, mener ekspert.
Per Bang Thomsen

Klare interessekonflikter er med til at underminere EFSA's troværdighed, og det skal der ændres på.

Anna Rosbach
Europaparlamentariker
Fakta
Om EFSA:

EFSA har til opgave at udarbejde videnskabelige vurderinger og yde videnskabelig og teknisk bistand på alle områder, som har indflydelse på fødevaresikkerheden. Den giver uafhængig information og underretter offentligheden om risici.


Kilde: Altinget | Fødevarer

Der er brug for en omfattende revision af EFSA, og fra politisk side bør man se på, hvordan man fremover kan undgå interessekonflikter mellem EFSA-medarbejderne og den private industri.

Det mener den danske MEP'er Anna Rosbach og den radikale miljøordfører Lone Loklindt, efter EU's fødevaresikkerhedsautoritet i sidste uge var genstand for hård kritik blandt parlamentarikerne i Bruxelles.

Parlementets budgetkomite afviste nemlig i torsdags at sige god for EFSA's regnskab for 2010, efter der i den seneste tid er blevet sået alvorlig tvivl om fødevaresikkerhedsautoritets uafhængighed fra blandt andet biotekindustrien. Det fik EFSA's bestyrelsesformand, Diána Bánáti, til at trække sig fra sin post. Hun har nu fået en toppost i lobbyorganisationen International Life Sciences Institut, som blandt andet arbejder for Danone, Nestle og biotek-giganten Monsanto.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00