Debat

Erhvervsliv og konditorer: Lad os afskaffe chokoladeafgiften og lukke for det illegale slikmarked

Chokoladeafgiften er et levn fra en tid, hvor søde sager blev betragtet som en luksus. I dag giver den kun bøvl for producenter og skaber et illegalt marked, skriver Claus Bøgelund Nielsen, Henrik Mühlendorph og Leif Nielsen.

Chokoladeafgiften så indviklet, at fødevareproducenterne ikke engang kan få svar fra skattemyndighederne angående reglerne, skriver Claus Bøgelund Nielsen, Henrik Mühlendorph og Leif Nielsen.
Chokoladeafgiften så indviklet, at fødevareproducenterne ikke engang kan få svar fra skattemyndighederne angående reglerne, skriver Claus Bøgelund Nielsen, Henrik Mühlendorph og Leif Nielsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Leif Nielsen
Claus Bøgelund Nielsen
Henrik Mühlendorph
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den 12. juni fyldte chokoladeafgiftsloven 100 år. Chokoladeafgiftsloven er blandt Danmarks ældste afgifter, og den kan gå hen og få en ensom alderdom, da den er den sidste af sin slags i Europa. I december 2020 afskaffede Norge nemlig deres 'avgift på sjokolade og sukkervarer'.

Den sidste chokoladeafgift i Europa

Chokoladeafgiften er formentlig den enkeltstående afgift, der giver fødevareproducenter og importører mest bøvl og flest byrder. Faktisk er afgiften så indviklet, at fødevareproducenterne ikke nødvendigvis kan få svar fra skattemyndighederne angående reglerne. Ofte kræver det, at en konkret vare skal analyseres af eksterne konsulenter for at kunne svare fyldestgørende. 

Hvis der var en mærkbar sundhedsmæssig effekt, ville Danmark næppe være Europas eneste land med en afgift på chokolade og andre søde sager.

Claus Bøgelund Nielsen, Henrik Mühlendorph og Leif Nielsen, hhv. vicedirektør, DSK, adm. direktør, BKD og branchedirektør, DI Fødevarer

Chokoladeprodukter, der er næsten ens, kan blive beskattet vidt forskelligt. Det er ulogisk for både producenter, forretningsdrivende og forbrugere.

I Danmark holder vi fast i en chokoladeafgift, der er et levn fra gamle dage. Fra en tid, hvor chokolade og andre former for slik var et luksusprodukt, der skulle beskattes som noget helt særligt. I dag er afgiften primært fiskal, for de sundhedsmæssige effekter er så som så.

Hvis der var en mærkbar sundhedsmæssig effekt, ville Danmark næppe være Europas eneste land med en afgift på chokolade og andre søde sager. Læg dertil en meget betydelig grænsehandel, en illegal handel i store dele af kioskmiljøet – hvor slik hentes 'sort' i primært Sverige og Tyskland og sælges til forbrugerne uden danske afgifter. Dertil kommer store administrative byrder for erhvervslivet.

Afskaf chokoladeafgiften

Optimalt set bør danske politikere afskaffe den danske chokoladeafgift, så Danmark kommer på linje med de øvrige europæiske lande.

Alternativt – og det er måske mere realistisk – bør der politisk nedsættes et udvalg, der har til opgave at forenkle chokoladeafgiften.

Selvom vi helst ser en afskaffelse, vil vi gerne bide til (chokolade)bolle og arbejde for en forenkling, men chokoladeafgiften fortjener ikke flere runde fødselsdage i sin nuværende form. Det er faktisk på grund af grænsehandelsbutikkerne, at der er grund til at flage for chokoladeafgiftens runde dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Bøgelund Nielsen

Vicedirektør, DSK - De Samvirkende Købmænd
akademiøkonom med speciale i detailhandel, merkonom i butiksdrift (Niels Brock)

Henrik Mühlendorph

Adm. direktør, Bager- og Konditormestre i Danmark (BKD)
cand.merc. i strategi, organisation og ledelse (CBS)

Leif Nielsen

Branchedirektør, DI Fødevarer
cand.polit. (Københavns Uni. 1998)

0:000:00