Erhvervslivet sender principiel sag i retten: Styrelse opkræver ulovlige kontrolgebyrer

TVIST: Københavns Byret skal afgøre, om Fødevarestyrelsen pålægger tusindvis af landmænd og virksomheder kontrolgebyrer i strid med EU-lovgivningen. “Vi vil ikke betale for, at der bliver vandet blomster på hovedkontoret i Glostrup,” siger direktøren i Danske Slagtermestre.

De danske slagterier er blandt dem, der mener, at de betaler mere i kontrolgebyrer, end EU-reglerne berettiger Fødevarestyrelsen til. 
De danske slagterier er blandt dem, der mener, at de betaler mere i kontrolgebyrer, end EU-reglerne berettiger Fødevarestyrelsen til. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Jeg synes faktisk, det er lidt arrogant, at de hæver nogle gebyrer, som de ved bliver erklæret ulovlige, hvis de taber denne her sag. Vi tænker i hvert fald, at det er ualmindeligt frisk gjort af styrelsen.

Torsten Buhl
Direktør, Danske Slagtermestre

Vi har nogle af Europas største omkostninger for kontrol per slagtet dyreenhed, og det går i høj grad ud over vores konkurrenceevne, så snart vi er ude på eksportmarkederne.

Søren Andersen
Produktionschef, Himmerlands Kød

Det vakte en vis forundring i erhvervslivet, da Fødevarestyrelsen i november annoncerede millionstigninger på kontrolgebyrer fra årsskiftet.

En række erhvervsorganisationer ligger nemlig i en retssag med Miljø- og Fødevareministeriet. Sagen handler i sin kerne om, i hvor høj grad staten kan tillade sig at vælte sine omkostninger over på virksomhederne i fødevaresektoren.

Og virksomhedernes standpunkt er klart. Ministeriet medregner i dag udgifter for den udførte kontrol i strid med EU-lovgivningen.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00