EU dømmer biobrændstoffer af fødevarer ude fra år 2020

BIOBRÆNDSTOFFER: EU-Kommissionens nye direktivforslag lægger op til en hård kurs mod biobrændstoffer fra fødevare-afgrøder.

Forslaget, der forventes offentliggjort om en uges tid, har været længe undervejs, skriver Mediehuset Ingeniøren. Forslaget lancerer for første gang en såkaldt ILUC-faktor, der en del af bæredygtighedskriterierne for biobrændstoffer. Faktoren afspejler effekten af, at brugen af fødevare-afgrøder til fremstilling af biobrændstoffer kan medføre udvidelse af landbrugsarealer andre steder i verden.

Samtidig varsles stramninger af bæredygtighedskriterierne for biobrændstoffer frem mod 2020. Det betyder samlet set, at 1. generations biodiesel ikke mere vil kunne anvendes i EU til at opfylde kravet om en ti procents iblanding af biobrændstoffer i 2020. 

Dermed får 2. generations brændstofferne et ordentlig skub fremad, idet de kommer til at tælle firedobbelt i EU-landenes biobrændstofregnskab, hvilket vil gøre det svært for 1. generations bioethanol at klare sig fremover – også selvom deres bæredygtighedsregnskab ser langt bedre ud. 

0:000:00