EU-dom lukker smuthul i forbud mod dyreforsøg

DYREVELFÆRD: EU-domstolen lukker et potentielt hul i den lov, der forbyder producenter af kosmetik at teste ingredienser på dyr. Dyreaktivister kalder dommen en "delvis sejr", men tager forbehold.

EU-regler forbyder kosmetikbranchen at bruge dyreforsøg på blandt andet rotter, marsvin og kaniner, når de skal have deres produkt godkendt i Unionen. Ny dom kigger nærmere på reglerne i praksis.
EU-regler forbyder kosmetikbranchen at bruge dyreforsøg på blandt andet rotter, marsvin og kaniner, når de skal have deres produkt godkendt i Unionen. Ny dom kigger nærmere på reglerne i praksis.Foto: Søren Bidstrup/Scanpix
Michael Hjøllund

Dette vil skåne mange dyr for smerten ved dødeligt giftige forsøg. Men selvom den er betydelig, er dette kun en delvis sejr.

Julia Baines
Politisk rådgiver for NGO'en People for the Ethical Treatment of Animals

BRUXELLES: Kosmetik-producenter må ikke bruge data fra dyreforsøg, når de skal have godkendt deres neglelak eller makeup til salg på EU’s indre marked.

Heller ikke selvom dyreforsøget fandt sted uden for Unionen med det formål at få produktet godkendt på markeder i for eksempel Asien.

Det slog EU-domstolen fast i en afgørelse onsdag.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00