EU-revisorer: Væsentlige fejl i udbetalinger af EU-støtte

STØTTE: Selvom EU’s Revisionsret fandt færre fejl i udbetalinger fra Unionen i 2015 sammenlignet med året før, ligger niveauet af fejl stadig langt over bagatelgrænsen. ”Utilfredsstillende,” mener regeringen.

Den Europæiske Revisionsret har fremlagt sin årsrapport for EU's 2015-budget. Rapporten godkender EU's indtægter, men finder væsentlige fejl i udbetalingen af EU-støtte.
Den Europæiske Revisionsret har fremlagt sin årsrapport for EU's 2015-budget. Rapporten godkender EU's indtægter, men finder væsentlige fejl i udbetalingen af EU-støtte.Foto: European Union 2016
Michael Hjøllund

Hvis vi skal genvinde borgernes tillid, skal EU vise, at pengene bliver forvaltet korrekt. Men EU skal også vise, at borgerne rent faktisk får valuta for pengene.

Bettina Jakobsen
Danmarks medlem af Den Europæiske Revisionsret
Fakta
To eksempler fra Revisionsrettens årsrapport:

Eksempel: Udgifter, der ikke var afholdt. Vi konstaterede med hensyn til et tilskud fra programmet for udenrigspolitiske instrumenter, der skulle støtte ikke-spredning af ballistiske missiler, at Kommissionen havde godkendt en europæisk baseret forskningsenheds anmeldelse af anslåede personaleomkostninger, der var højere end de faktisk afholdte udgifter.

Eksempel: Aktiviteter, der ikke var dækket af en kontrakt Vi konstaterede med hensyn til en international organisations projekt til bekæmpelse af narkotikamisbrug i Myanmar, at Kommissionen havde godkendt omkostninger til personaleuddannelse, der ikke var omfattet af kontrakten.

Kilde: Den Europæiske Revisionsret

BRUXELLES: For 22. år i træk har EU modtaget en revisions-erklæring, der peger på et væsentligt antal fejl i Unionens udbetalinger af EU-støtte.

I 2015 var der fejl i omtrent 3,8 procent af udbetalingerne fra EU’s budget, som beløb sig på lidt over et tusind milliarder kroner.

Det anslår Den Europæiske Revisionsret i sin årsrapport, som bygger på 1.200 stikprøver.

Dokumentation

Årsrapporten fra Den Europæiske Revisionsret

Den Europæiske Revisionsret afgiver en blank erklæring om rigtigheden af Den Europæiske Unions regnskab for 2015.

Indtægterne i 2015 er samlet set lovlige og formelt rigtige.

Betalingerne i 2015 er væsentlig fejlbehæftede. Revisionsretten afgiver derfor en afkræftende erklæring om deres lovlighed
og formelle rigtighed:

Sådan fordeler fejlene sig:

Emne Budgetpost Fejlprocent
Naturressourcer 58,6 mia. euro 2,9 %
Økonomisk, social
og territorial
samhørighed
53,9 mia. euro 5,2 %
Konkurrenceevne
for vækst og
beskæftigelse
14,5 mia. euro 4,4 %
Et globalt Europa 6,9 mia. euro 2,8 %
Administration 9 mia. euro 0,6 %

 

Få overblik over hele årsrapporten her


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00