Debat

EU skal presses på salmonella-samvittigheden

EU er håbløst bagud med at bekæmpe salmonella. Danmark skal lukke grænserne, men også presse på i EU, skriver Henrik Dam Kristensen (S).
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Henrik Dam Kristensen (S),tidligere fødevareminister og medlem af Europa-Parlamentet

Grillsæsonen er i fuld gang - og med de seneste ugers fund af udenlandsk salmonellakød i supermarkederne er frygten for at få en salmonellaforgiftning ofte med til bords i de små haver.

Og med god grund.

Salmonellabakterier er ikke sjove at komme i nærheden af. Det kan give alt fra en mindre mavepine til livstruende sygdomme.

Problemet med salmonella i kød er ikke nyt. Det har vi tumlet med at løse i rigtig mange år. Det er en stor udfordring, fordi salmonellabakterien er en genstridig lille fyr, der findes i over 2000 varianter.

Nationale forbud er ikke tilstrækkelige på lang sigt og heller ikke særligt hensigtsmæssige.

Henrik Dam Kristensen (S)
MEP

Den overføres let fra en fødevare til en anden, og den er svær at slå ihjel. Der skal således en meget omfattende indsats til at bekæmpe salmonella.

Den har vi i vid udstrækning leveret i Danmark, hvor vi i mange år sammen med Sverige har været forrest i kampen. Vi har lavet salmonellahandlingsplaner, som sammen med omfattende kontrol har været meget effektive. Alligevel halter vi stadig lidt bag Sverige, som reelt kan kalde sig salmonellafrie.

EU ikke reageret
Men i resten af EU er der ikke sket meget i forhold til salmonellabekæmpelsen, selv om man har været fuldt ud bevidst om problemet.

Allerede i slutningen af 1990'erne kom daværende fødevarekommissær i EU, David Byrne, med en hvidbog, hvori han konkluderede, at det var nødvendigt at tage salmonellaproblemet langt mere alvorligt i Europa.
Det skete bare ikke, og i dag er problemerne godt på vej til at vokse os over hovedet.

Danmark vil nu forsøge at forbyde import af salmonellainficeret udenlandsk kød.

Det er vigtigt for de danske forbrugeres sikkerhed men også for at lægge pres på de andre lande i Europa om at skride til handling.

Et pres, der bliver absolut mest effektivt, hvis vi begynder med at feje foran egen dør og sikre fuldkommen salmonellafrihed i Danmark ligesom i Sverige.

Men det helt afgørende er, at der bliver gjort noget for at løse salmonellaproblemet på EU-niveau. Nationale forbud er ikke tilstrækkelige på lang sigt og heller ikke særligt hensigtsmæssige.

Vi skal løse problemerne i hele EU, ikke blot lukke grænserne og afskærme os fra import. Gør vi det vil alle vores anstrengelser med at skabe et Indre Marked være mere eller mindre spildte.

Derfor skal den danske regering ikke nøjes med at sikre et forbud i Danmark, men arbejde aktivt for, at borgerne i hele EU skal kunne stole på, at den fødevare, de køber, er sikker, hvad end den kommer fra Vejle eller Vilnius.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Dam Kristensen

Formand, Interforce og fhv. formand, Folketinget, fhv. MF (S)
postbud

0:000:00