Forskere skærer igennem: Vi skal spise mindre kød

RAPPORT: Der er ingen vej uden om, at vi ændrer vores kost, fastslår ny rapport fra de europæiske videnskabsakademier. Forskerne opfordrer til øjeblikkelig handling for at sikre bæredygtig fødevareproduktion.

Der er akut behov for markante ændringer i den mad, de europæiske befolkninger stiller på spisebordet.

Det konkluderer EU's videnskabsakademi, European Academies Science Advisory Counsil (EASAC), i en ny rapport, der blev offentliggjort onsdag. 

Rapporten slår fast, at det nuværende jordbrug og kødforbrug bidrager til de klimaforandringer, der allerede er i gang, og opfordrer til øjeblikkelig handling for at begrænse indtag af kalorier og kød. Ændringen af vores diæt vil have fordele ikke bare for klimaet, men også for folkesundheden, argumenterer forskerne.

En klar opfordring til politikerne
EASAC er forankret i EU og rådgiver politikere om emner, hvor videnskab er relevant for beslutningstagning. Når de udgiver en ny, omfattende rapport baseret på to års arbejde med at indsamle information og behandle den, har det derfor vægt.

I rapporten opfordrer forskerne blandt andet politikerne til at sætte en stopper for uhensigtsmæssige prisincitamenter på fødevarer med højt kalorieindhold og indføre nye incitamenter, der fremmer sund ernæring, som alle har råd til.

EASAC skriver i en pressemeddelelse onsdag: "[...] Husdyrsbrugenes bidrag til drivhusgasudledningen kan ikke undervurderes. Ændringer i husdyrsbrugspraksis (for eksempel bæredygtig intensivering af produktionen) vil kunne bidrage til at nedsætte udslippet af drivhusgasser. Den største effekt vil komme fra en mindsket efterspørgsel efter animalske produkter."

Revurdering af landbrugsstøtte
Rapporten forsøger at tænke klimatilpasning inden for fødevareproduktion sammen med det stigende behov for fødevarer og opfordrer til mere tværvidenskabelig forskning på tværs af alle discipliner inden for fødevareområdet.

I EU-sammenhæng gælder det områderne Common Agricultural Policy, Water Framework Directive og Habitats Directive.

"Fremtidens fødevareproduktion skal både være intensiv og bæredygtig. Vi kan ikke øge effektiviteten af fødevareproduktionen ved at ignorere dens betydning for miljøet," skriver EU-forskerne.

Rapporten tager også livtag med EU's landbrugsstøtte og opfordrer til "en revurdering af de nuværende landbrugsstøtteordninger, så de fokuserer mere på at skabe innovation frem for passivt at give støtte til jordbrugere".

Læs hele rapporten her.

Forrige artikel EU skyder mink-forbud til hjørne EU skyder mink-forbud til hjørne Næste artikel Forbud mod ålefiskeri på EU-ministrenes bord Forbud mod ålefiskeri på EU-ministrenes bord