Fælles EU-logo på vej

Kontroversielt forslag om at beskytte økologisk landbrug mod GMO'er forkastet af EU-Parlamentet
Peter von KohlPeter von Kohl

Økologiske landmænd skal i langt højere grad end hidtil inddrages i udviklingen af de regler, der udarbejdes for deres sektor.

Danielle Auroi, De Grønne (F), ordfører
Bruxelles: Hvis der er noget, der kan slå benene væk under en økologisk landmand, så er det en traditionelt dyrkende nabo-landmands anvendelse af gen-modificerede organismer (GMO), så den økologiske mark at sige smittes. Derfor søger EU-Kommissionen at beskytte de økologiske landmænd mod denne fare, men til flere iagttageres overraskelse har et flertal i EU-Parlamentet en anden holdning, fremgik det af en parlaments-debat om emnet sidste uge.

Nu er et af kravene til ’økologisk landbrug’, at det er GMO-frit, så her står de økologiske landmænd med et problem, som kræver opbakning fra organisationer og politisk hold, hvis EU-Parlamentets holdning skal omstødes.

Derimod må der være udbredt tilfredshed med, at Parlamentet kunne støtte en fælles mærkning af de økologiske varer i form af et fælles EU-logo. Hidtil er der vidt forskellig mærkning i de forskellige medlemsstater, og især i lyset af EU-udvidelsen fra 1. maj næste år er det vigtigt at få ensartede regler. Nu skal der – eventuelt ved siden af de nationale mærkninger – være dette fælles EU-logo til sikring af en fælles høj standard.

Og så skal det straks – og ikke først med virkning fra 2006, som hidtil vedtaget - forbydes at anvende betegnelsen ’øko’ for varer, der intet har med dette begreb at gøre. Der blev direkte henvist til Danone’s produkt under dette navn.

0:000:00