Færøerne og Grønland klar til Brexit

BREXIT: Både Færøerne og Grønland har rammerne for handelsaftaler med Storbritannien på plads til når briterne fredag forlader EU. Nu skal boldene bare sparkes i mål.

Foto: Royal Greenland
Andreas Krog

På Færøerne og i Grønland har man gennem længere tid forberedt sig på briternes EU-exit fredag. Begge lande har nemlig et tæt samarbejde med Storbritannien og er blandt andet afhængige af at kunne sælge fisk til briterne. Derfor er der både i Tórshavn og Nuuk blevet arbejdet intenst siden briterne i juni 2016 stemte sig ud af EU-familien.

Allerede i februar sidste år kunne den britiske handelsminister, George Hollingbery, og den daværende færøske minister for handel og industri, Poul Michelsen, underskrive en færøsk-britisk handelsaftale. Den skal nu finpudses i den 11 måneder lange implementeringsperiode, som fra på lørdag starter Storbritanniens vej hen mod udgangen.

Aftalen viderefører som udgangspunkt de eksisterende handelsordninger mellem EU og Færøerne så vidt muligt. Den træder i kraft, så snart implementeringsperioden udløber ved årets udgang. I perioden frem til det sker, vil færingerne desuden forhandle med briterne om at forbedre aftalen på en række punkter. 

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024