Fedt- og chokoladeslagsmål ved DI Fødevarers årsmøde

AFGIFTSSTRID: Finanslovforhandlingernes politiske slagsmål om fedt- og sukkerafgifterne smittede af på DI Fødevarers årsmøde, der blev holdt onsdag. Der er bred, politisk enighed om, at de skal afskaffes. Men ikke om finansieringen.
Lasse Lange

Striden om de omdebatterede afgifter på fedt og sukker var et af hovedtemaerne på DI Fødevarers årsmøde onsdag eftermiddag. Selvom både regeringen og den borgerlige opposition er enige om, at de helst skal skrottes så hurtigt som muligt, så er de langt fra enige om finansieringen.

Det stod klart, da uddannelsesminister Morten Østergaard (R) og Venstres gruppeformand Kristian Jensen tørnede sammen foran de mange fremmødte i DGI Byen i København.

“Fedtafgiften er administrativt bøvlet, har skabt en del grænsehandel og kan medføre et stort tab af arbejdspladser. Derudover vil den planlagte udvidelse af sukkerafgiften kunne øge grænsehandlen. Sådan har kritikken lydt, og det har regeringen lyttet til. Så ved finanslovforhandlingerne i går (tirsdag, red.) tilbød vi Venstre og De Konservative en aftale om at fjerne dem begge. Men de vil ikke være med,” fortalte Morten Østergaard til de mange fremmødte.

Østergaard: V tager ikke opgaven alvorligt

Regeringen vil finansiere den to milliarder kroner dyre skrotning af fødevareafgifterne ved at hæve bundskatten med 0,19 procentpoint og forhøje bundfradraget med 900 kroner, forklarede Morten Østergaard. Og det er netop regeringens forslag til finansiering, der har fået Venstre til at stejle. Her vil man nemlig ikke være med til at erstatte en skat med en anden, fastslog Kristian Jensen.

“Hvorfor ikke komme i gang med den kontanthjælpsreform, som regeringen har sagt vil skaffe tre milliarder kroner? Eller hvad med den modernisering af den offentlige sektor, som regeringen siger vil skaffe fem milliarder kroner?” spurgte han.

Men sådan spiller klaveret ikke, fastslog Morten Østergaard.

“Venstre og De Konservative bliver nødt til at tage finansieringsopgaven alvorligt, hvis de vil være med. Man kan ikke bare fedte rundt og nøjes med de sukkersøde ting i aftalerne,” lød det fra Morten Østergaard, der er en af regeringens topministre.

At der trods alt er et bredt politisk ønske om at afskaffe de to afgifter, vakte lettelse blandt industriorganisationens topfolk.

“Sukkerafgiften ville nok have kostet Rynkeby Foods 100 millioner kroner om året og 20 arbejdspladser, og derfor bliver det da rart at slippe for den. Det vi så har brug for nu, er ro om rammevilkårne,” sagde Jørgen Dirksen, direktør for Rynkeby Foods og formand for DI Fødevarer.









0:000:00