Fedtafgift giver kun en uges ekstra levetid

FEDTAFGIFT: Danskerne får i bedste fald kun en god uge ekstra at leve i som følge af den nye afgift på mættet fedt.
Afgiften på mættet fedt skal gerne gøre danskerne sundere og slankere. Men middellevetiden stiger højst med få dage.
Afgiften på mættet fedt skal gerne gøre danskerne sundere og slankere. Men middellevetiden stiger højst med få dage. Foto: colourbox
Niels Th. Dahl

Det bliver ikke den nye fedtafgift, der får statens pensionsomkostninger til at eksplodere.

Afgiften, der om få dage vedtages i Folketinget, vil efter regeringens vurdering således højst betyde en forøget levetid for danskerne på en god uge. Det fremgår af et svar, fhv. skatteminister Troels Lund Poulsen (V) har givet skatteudvalget.

Ifølge ministeren forventes det, at indtaget af mættet fedt vil falde fra 12,8 kg om året i dag til 12,3 kg, og ifølge Forebyggelseskommissionen vil det kun give en forlænget middellevetid på mellem 5 og 11 dage.

Det tal er så lavt, at det afslører, at fedtafgiften slet ikke handler om folkesundhed, men kun om skatteindtægter, mener fødevarepolitisk chef i Dansk Erhverv Lotte Engbæk Larsen, der er en af fedtafgiftens skarpeste kritikere:

Jeg vil da sætte pris på at kunne leve 11 dage længere.

Mads Rørvig (V)
Skatteordfører

"Det er jo overhovedet ikke besværet værd. Det tal viser, at der overhovedet ikke er proportionalitet mellem den potentielle sundhedseffekt og de administrative byrder, man nu vil indføre. Der er jo en mangfoldighed af andre sundhedsfremmende tiltag, man kunne bruge i stedet, som er langt billigere. Det er helt absurd," siger Lotte Engbæk Larsen.

Formål: At styrke sundheden
Afgiften på mættet fedt er en del af regeringens skattereform fra 2009, men har været voldsomt forsinket. Først i dette forår er lovforslaget blevet klar og er nu så langt, at det skal tredjebehandles i Folketinget senere denne uge.

Ifølge lovforslaget er det primære formål med afgiften at "styrke befolkningens sundhed". Men derudover skal afgiften også indbringe ikke mindre end 1,5 mia. kr. hvert år, som skal være med til at finansiere de skattelettelser på arbejde, som også var en del af skattereformen.

Idéen om en afgift på mættet fedt støttes af både regeringen, Dansk Folkeparti, Socialdemokraterne og SF. Liberal Alliance er dog imod, og politisk ordfører Simon Emil Ammitzbøll er ligesom Dansk Erhverv heller ikke imponeret over den ekstra uges levetid, fedtafgiften i bedste fald vil medføre:

"Der er overhovedet ikke noget i det her, og det beviser, at den, som de fleste andre skatter, er betinget af at skaffe flere penge til statskassen på den korte bane. Det gavner ikke folkesundheden væsentligt. Til gengæld ved vi, at det vil flytte arbejdspladser ud af Danmark, øge grænsehandlen, stramme skatteskruen og særligt ramme dem med de laveste indkomster," siger Simon Emil Ammitzbøll.

Levetiden stiger hastigt allerede
Det er regeringens officielle mål at øge danskernes middellevetid med tre år frem mod 2020, og det var for at realisere dette mål, at den nedsatte Forebyggelseskommissionen i 2008. En af kommissionens mange anbefalinger var fedtafgiften, som altså siden kom med i skattereformen.

Men middellevetiden er allerede på vej op, påpeger Simon Emil Ammtizbøll. For nylig kunne Danmarks Statistik således konstatere, at middellevetiden var øget med et halvt år på blot ét år - så at den nu er ca. 77 år for mænd og ca. 81 år for kvinder. Altså en langt større forøgelse, end fedtafgiften vil kunne bidrage med.

"Middellevetiden stiger, også uden disse mærkelige initiativer. Jeg har selvfølgelig ikke noget ønske om, at folk skal have et elendigt og miserabelt liv, men jeg tror på, at man ved at bevidstgøre folk om kloge valg kan få dem til at træffe dem - i stedet for at tvinge dem igennem med forbud og afgifter," siger Simon Emil Ammitzbøll.

"Det baserer sig også på denne udbredte myte, at det er frygteligt dyrt at leve sundt. Jeg tror, den skyldes, at der er mange politikere, der ikke bruger tid i supermarkedet. Der kan man jo se, at det er forholdsvist billigt at købe frugt og grønt, men dyrt at købe f.eks. slik," tilføjer han.

V: Skal ikke stå alene
Skatteordfører Mads Rørvig (V) forsvarer fedtafgiften som både nødvendig i forhold til sundheden og i forhold til finansieringen af skattereformen:

"Jeg kan jo konstatere på tallene, at afgiften rent faktisk har en effekt. Men det er klart, at fokus på mættet fedt ikke kan stå alene. Vi skal også gøre mange andre ting i forhold til kost og motion, men det er da positivt, at der her er et element mere, som rent faktisk bidrager positivt til levetiden," siger Mads Rørvig.

"Og jeg vil da sætte pris på at kunne leve 11 dage længere," slutter han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lotte Engbæk Larsen

Branchedirektør for Handel, Dansk Erhverv
cand.polit. (Københavns Uni. 2001), HD (o) i virksomhedsstrategi (CBS 2005)

Mads Rørvig

Administrerende direktør, De Danske Bilimportører
cand.merc. (CBS 2010)

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

0:000:00