Fisk og fugle er fulde af kviksølv

KVIKSØLV: Mængden af kviksølv i det danske vandmiljø er så højt, at det truer dyrelivet i mange søer og kystnære områder, viser en ny rapport fra DMU. Både S og K kræver handling fra miljøministeren.

Det skal alarmere os alle sammen, når EU's miljøkrav bliver overskredet, for vi ved jo godt, at ofte er fællesreglerne på miljøområdet i EU kun den laveste fællesnævner. Vi ved jo også godt alle sammen, at kviksølv på et eller andet tidspunkt ender i mennesker, fordi vi er det sidste led i fødekæden.

Mette Gjerskov (S)
Miljøordfører
Fakta
DMU screeningsundersøgelse har haft til formål at tilvejebringe overvågningsdata for nogle af EU's prioriterede stoffer, hvor der i dag kun findes en begrænset viden om deres forekomst i det danske vandmiljø.

Undersøgelsen er finansieret under NOVANA - Det Nationale program for Overvågning af Vandmiljøet og Naturen.

Undersøgelsen er gennemført for at tilvejebringe et grundlag for at vurdere i hvilket omfang de klorerede forbindelser og kviksølv fremover bør indgå som en del af overvågningen af miljøfarlige stoffer i det nationale overvågningsprogram for vandmiljøet og naturen.

DMU vurderer, at det ikke er nødvendigt at overvåge specifikt for de forskellige kviksølv-forbindelser i fisk, hvorimod der kan være grund til at måle for methylkviksølv i muslinger, der ligger tæt på miljøkvalitetskrav, oplyser DMU.

Kviksølv er et af de mest skadelige tungmetaller, der findes.

Kviksølv kan forårsage en række alvorlige skader på sundhed og miljø. Blandt andet skade på menneskers nervesystem allerede i fosterstadiet med en risiko for langsommere indlæring og udvikling hos børn.

Metallisk kviksølv omformes naturligt i miljøet af mikroorganismer til den meget giftige methylkviksølv, der opkoncentreres kraftigt i fødekæden. De største koncentrationer findes derfor i rovfisk, dyr og fugle højt i fødekæden.

Den vigtigste danske kilde til udslip til luft er forbrænding, hvilket sandsynligvis skyldes tilførslen af kviksølv med batterier, kontakter og relæer samt tandfyldninger.

Den næststørste kilde til udslip til luft er kulkraftværker.


Kilde: DMU og Miljøstyrelsen
Koncentrationen af kviksølv i danske fugle, fisk og pattedyr er nu så højt, at det udgør en risiko for dyrelivet både i ferskvand og i havmiljøet. Sådan lyder meldingen i en ny undersøgelse fra DMU.

De nye tal får miljøordfører Mette Gjerskov (S) til at reagere. Hun har nu stillet spørgsmål til miljøminister Karen Ellemann (V) på baggrund af DMU's rapport, som hun kalder "meget alarmerende."

"Det skal alarmere os alle sammen, når EU's miljøkrav bliver overskredet, for vi ved jo godt, at ofte er fællesreglerne på miljøområdet i EU kun den laveste fællesnævner. Vi ved jo også godt alle sammen, at kviksølv på et eller andet tidspunkt ender i mennesker, fordi vi er det sidste led i fødekæden," siger Mette Gjerskov.

Overskridelse af EU's miljøkrav
Koncentrationen af kviksølv og dets forbindelser stiger opad i fødekæden. Særligt højt er indholdet af kviksølv i fugle og pattedyr som skarv, odder og sæler, der lever af fisk. Koncentrationen overskred i flere af de undersøgte områder EU's miljøkvalitetskrav for kviksølv i både fisk og muslinger. Niveauet af kviksølv i fisk og muslinger, der er beregnet til menneskeføde, overstiger dog ikke grænseværdierne, lyder det fra DMU. Det betyder, at man skal spise mange fisk, for at der udgør et større sundhedsproblem.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00