Flertal af danskere imod stor-landbrug

STØRRELSE: Et flertal af danskerne er modstandere af at afskaffe grænsen for antal svin per landbrug, som regeringen foreslår.
Hist, hvor vejen slår en bugt. Fremtiden byder på færre, men større landbrug, hvis fødevareministerens foreslåede ændring af landbrugsloven bliver vedtaget.
Hist, hvor vejen slår en bugt. Fremtiden byder på færre, men større landbrug, hvis fødevareministerens foreslåede ændring af landbrugsloven bliver vedtaget.
Marie Dissing Sandahl

Vi skal i særlig grad tage hensyn til naturen, og derfor skal der være en særlig regulering af erhvervet. Vi er ikke at sammenligne med en fabrik med et lukket kredsløb med en spildevandsledning og en skorsten som eneste kontakt med omverdenen. Og derfor skal vi have særlig lovgivning.

Niels Peter Nørring
Direktør for Miljø & Energi, Landbrug & Fødevarer
Fakta

Meningsmålingen er udført af A&B Analyse i perioden torsdag 22/10 til tirsdag 27/10.

Regeringen vil afskaffe grænsen for, hvor mange svin man må have per landbrug. Er du tilhænger eller modstander af at afskaffe grænsen for svin per landbrug?

Modstandere: 51,8 %
Tilhængere: 29,5 %
Ved ikke: 18,6 %

Antal respondenter: 1662


Kilde: A&B Analyse

I sidste uge førstebehandlede Folketinget ændringer i landbrugsloven, som blandt andet vil fjerne den nuværende grænse for antal dyr per landbrug. Men 52 procent af danskerne mener, det er en dårlig idé. Det viser en meningsmåling lavet af A&B Analyse for Altinget.dk.

Og befolkningens holdning kommer ikke bag Thyge Nygaard, landbrugsmedarbejder i Danmarks Naturfredningsforening. Det er et udtryk for, at danskerne i dag ikke er klar over, hvordan landbruget ser ud, mener han.

"Godt hjulpet på vej af landbrugets reklamer, så tror danskerne, at landbruget stadig ser ud som for 40-50 år siden - og det vil de gerne bevare. Men landbruget er i dag ikke blomster, natur og sommerfugle, men stordrift, rigtig mange dyr og en meget automatiseret produktion," siger han.

Dokumentation

Præsentation af lovforslaget fra Fødevareministeriets hjemmeside: 

En moderne landbrugslov  
Torsdag d. 29. oktober førstebehandlede Folketinget et lovforslag om ændring af landbrugsloven, som er fremsat af fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Lovforslaget er en del af aftalen om Grøn Vækst og skal bidrage til at skabe et mere vækstorienteret og konkurrencedygtigt landbrugserhverv.
 
Husdyrhold og arealkrav
Fødevareministeren foreslår blandt andet at ophæve reglerne om husdyrhold og arealkrav. Det drejer sig primært om reglerne om, at der som udgangspunkt ikke må være mere end 750 dyreenheder på en bedrift, og reglen om, at landmanden selv skal eje en vis del af den jord, som skal kunne benyttes til udbringning af husdyrgødning.

Desuden foreslår fødevareministeren, at de fleste af de hidtil gældende begrænsninger for personers erhvervelse og forpagtning af landbrugsejendomme bliver ophævet. Det drejer sig om kravene om uddannelse og egen drift, afstands- og arealkravene, samt reglerne om fortrinsstilling til suppleringsjord.

Lettere at købe og drive landbrug
For yderligere at styrke landbrugets muligheder for at tiltrække ny kapital foreslår ministeren at lempe kravene til selskabers erhvervelse af landbrugsejendomme. Det vil betyde, at det bliver lettere for selskaber at købe og drive landbrug.

For at få etableret mere natur foreslår fødevareministeren, at foreninger og juridiske personer, der har til formål at støtte almennyttige naturbeskyttelsesformål, kan erhverve landbrugsejendomme eller dele af landbrugsejendomme til naturformål, svarende til de gældende regler for fondes erhvervelse af landbrugsjorder.

Bopælspligten
Ifølge forslaget opretholdes reglerne om bopælspligt ved erhvervelse af landbrugsejendomme, men ministeren foreslår, at den upersonlige bopælspligt fremover gælder ved alle erhvervelser - uanset størrelse.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00