Forbrugerrådet: Rapport om listeria mangler den brede kommunikation

INTERVIEW: Forbrugerrådet Tænk ærgrer sig over, at listeriarapporten ikke ser på oplysning til forbrugere ved tilbagetrækning af produkter, og kalder samtidigt Fødevareministeriets pressemeddelelse for “lidt frisk” i sin konklusion.

Både under listeriasagen og efterårets sag om salmonella i hakket oksekød skabte utilstrækkelig kommunikation usikkerhed for forbrugerne. Derfor er der behov for et fokus herpå, mener Forbrugerrådet Tænk. 
Både under listeriasagen og efterårets sag om salmonella i hakket oksekød skabte utilstrækkelig kommunikation usikkerhed for forbrugerne. Derfor er der behov for et fokus herpå, mener Forbrugerrådet Tænk. Foto: Colourbox
Sine Riis Lund

Jeg håber, at det (kommunikation til forbrugerne, red.) så er noget, som man vil se på generelt. For også under listeriasagen skabte diskussionen om information usikkerhed blandt forbrugerne.

Camilla Udsen
Seniorrådgiver i fødevarepolitik, Forbrugerrådet Tænk
Fakta
"Mindst holdbar til"
  • Datomærkningen ’Mindst holdbar til’ betyder, at producenten står inde for kvaliteten til mindst denne dato. Fødevaren kan som regel spises senere end denne dato uden nogen sundhedsrisiko, selvom kvaliteten kan være dalet.
  • Nye EU-regler betyder, at “mindst holdbar til” i fremtiden skal hedde ”bedst før”.

Kilde: Fødevareministeriet

Efter en omfattende kontrol kunne Fødevarestyrelsen i august berette, at 40 virksomheder havde nølet med at trække produkter ramt af listeria tilbage. Samtidigt opstod der diskussioner af, hvordan dette skulle kommunikeres ud til forbrugerne.

Netop dette fylder dog ikke noget i den for nyligt offentliggjorte rapport fra Fødevareministeriet, hvor den danske listeriaindsats er blevet kigget efter i sømmene. Det skuffer Forbrugerrådet Tænk.

“Som jeg ser det, er det ikke rigtig behandlet i det her kritiske eftersyn, og det havde jeg egentlig regnet med,” siger Camilla Udsen, seniorrådgiver i fødevarepolitik.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00