Forebyggelse skal ske i folkeskolen

NOTE: De Konservative har brugt sommerferien til at støve holdningerne om forebyggelse af. Partiets sundhedsordfører ønsker fokus på sundhed i folkeskolen.
Maria Dalby

I dag varierer sundhedsplejerskens indsats i skoleforløbet fra kommune til kommune. Sundhedsplejersken bør som minimum være forpligtet til at besøge klassen en gang om året, hvor der fokuseres på betydningen af rigtig kost, rigelig motion, at undgå rygning og moderat forbrug af alkohol.

Helle Sjelle
Sundhedsordfører for Konservativ Folkeparti
Forebyggelse skal øverst på skoleskemaet, hvis det står til De Konservatives Helle Sjelle. Hun er partiets sundhedsordfører, og hun har et brændende ønske om, at man får brugt sundhedsplejerskerne langt mere offensivt.

"Der bør generelt være mere fokus på at sikre børns sundhed i folkeskolen, fordi det er her, vi har mulighed for at give dem gode vaner, så vi får has på den foruroligende tendens til stigende overvægt blandt børn. Vejen til en sund livsstil starter i skoleårene. Derfor ser vi gerne, at skolernes sundhedspersonale i alle kommuner får bedre værktøjer, så de tidligt kan fokusere på danske skolebørns sundhed og være med til at forebygge livsstilsygdomme som fedme og sukkersyge. Der vil være mange penge at spare, hvis vi formår at knække kurven og undgå en fedmeepidemi af den kaliber, der ses i f.eks. USA," siger Helle Sjelle.

Sundhedsplejerskerne skal ud i skolerne
Et af stederne, hvor indsatsen kan forbedres, er i kommunerne, der efter ordførerens mening har alt for løse retningslinjer for sundhedsplejerskernes arbejde.

"I dag varierer sundhedsplejerskens indsats i skoleforløbet fra kommune til kommune. Sundhedsplejersken bør som minimum være forpligtet til at besøge klassen en gang om året, hvor der fokuseres på betydningen af rigtig kost, rigelig motion, at undgå rygning og moderat forbrug af alkohol. Derudover skal sundhedsplejersken også løbende deltage i forældremøder, så der bliver etableret en dialog om sundhed med forældre og børn. Hvis vi ikke inddrager forældrene, kan vi ikke hjælpe de mest udsatte børn med deres helbred. Rundt omkring i kommunerne er der heldigvis allerede mange positive tiltag. De skal selvfølgelig fortsætte, men vi må sikre at der i alle kommuner er et stort fokus på forebyggelse," siger Helle Sjelle.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00