Frihandelsaftale står til offentlig lynchning

PROTEST: Den folkelige modvilje mod en frihandelsaftale mellem EU og USA er nu så stærk i visse europæiske lande, at aftalen lige så godt kan erklæres død, med mindre den bliver kraftigt udvandet, mener professor.

"Borgerne har ret", siger kansler Angela Merkel i dukkeversion ved den protest mod frihandelsaftalen med USA, som lokkede tusinder på gaden i Hannover i weekenden.
"Borgerne har ret", siger kansler Angela Merkel i dukkeversion ved den protest mod frihandelsaftalen med USA, som lokkede tusinder på gaden i Hannover i weekenden.Foto: Scanpix / Kai Pfaffenbach
Rikke Albrechtsen

Jeg kan ikke forestille mig en verden, hvor TTIP bliver ratificeret i Europa i lyset af den offentlige stemning, vi ser lige nu.

Andreas Dür
Professor i statskundskab, Salzburg Universitet

BRUXELLES: Myndighederne siger, at 35.000 gik på gaden i Hannover lørdag for at protestere mod den frihandelsaftale mellem EU og USA, som den amerikanske præsident, Barack Obama, i weekenden kom til byen for at give politisk førstehjælp, just som parterne i denne uge tager fat på endnu en forhandlingsrunde om den såkaldte Trans-Atlantic Trade and Investment Partnership (TTIP).

Arrangørerne bag den såkaldte Stop TTIP-bevægelse mener, at det tal er lavt sat.

”Vi havde tre forskellige hold til at tælle. Og de registrerede over 90.000. Så det var en fantastisk succes,” siger Laura Flierl, der var med i Hannover som en del af miljøorganisationen Friends of the Earth.

Dokumentation

Frihandelsaftalen mellem EU og USA

Siden 2013 har EU og USA forhandlet om det, der skal blive verdens største frihandelsområde og resultere i øget vækst og beskæftigelse på begge sider af Atlanten. I denne uge indleder parterne den 13. forhandlingsrunde om den såkaldte TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) i New York. Det er forhåbningen, at forhandlingerne nu kan gå ind i en slutspurt, der betyder, at de kan færdiggøres inden årets udgang, mens den amerikanske præsident Barack Obama stadig sidder i det Hvide Hus. Aftalen har dog mødt folkelig og politisk modstand både i Europa og i USA.


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00