Gjerskov vil stoppe tvangsfodring af dyr

TVANGSFODRING: Foie Gras er etisk uforsvarligt. Det mener fødevareminister Mette Gjerskov (S), der nu vil arbejde for et forbud mod tvangsfodring af dyr i EU.

Kan vi ikke få det forbudt, kunne jeg godt tænke mig en mærkningsordning, og kan jeg ikke komme igennem med det, må vi lave en oplysningskampagne, hvor man på en anden måde får gjort folk opmærksomme på, hvordan det produceres. Hvis folk finder ud af, hvor uetisk det her er, så tror jeg de fleste nok vil holde op med at spise foie gras

Dennis Flydtkjær
Dyrevelfærdsordfører, Dansk Folkeparti
Fakta

Foie gras er fedtlever, der fremstilles ved at tvangsfodre ænder og gæs gennem en plastikslange ned i mavesækken. Fuglen indtager på denne måde meget mere føde, end den ellers normalt ville spise, og udvikler som følge af tvangsfodringen en fedtlever, der mange gange større end en normal ande- eller gåselever.

I Europa foregår langt den største del af produktionen i Frankrig, men der produceres også foie gras i blandt andet Ungarn, Belgien og Spanien.

Læs mere om foie gras og tvangsfodring på Fødevarestyrelsens hjemmeside


Kilde: Fødevarestyrelsen
Det er både etisk uforsvarligt og i strid med dyrevelfærden, når de franske landmænd tvangsfordrer deres gæs og ænder for at lave foie gras. Det mener fødevareminister Mette Gjerskov (S), som nu vil arbejde for, at fødevarer fremstillet ved tvangsfodring skal forbydes inden for EU's grænser.

Udmeldingen kommer, efter Dansk Folkeparti i februar foreslog, at regeringen skal arbejde for at forbyde foie gras. Men man behøver altså ikke at tvinge regeringen, da den ifølge Mette Gjerskov er enig med Dansk Folkeparti på dette punkt.

"Regeringen er imod tvangsfodring af dyr - uafhængig af om dette foregår i Danmark eller Frankrig - og vil derfor ved en fremtidig revision af Europarådets rekommandationer arbejde ihærdigt for, at der indføres et forbud mod tvangsfodring af dyr, medmindre tvangsfodring er påkrævet for at behandle dyret mod sygdom," skriver Mette Gjerskov i et svar til Dansk Folkeparti.

Ikke en ny diskussion
I Danmark er tvangsfodring af dyr kun tilladt, hvis det sker i forbindelse med en sygdomsbehandling. Derfor er det ulovligt at producere foie gras ved tvangsfodring i Danmark, men lovligt at importere, sælge eller spise det.

Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00