Debat

Greenpeace: Marken er mejet og havet er dødt – men miljøkatastrofen i Danmark får ingen opmærksomhed

Der er stort fokus på landbrugets påvirkning af klimaet i valgkampen, men landbrugets påvirkning af havmiljøet får ingen opmærksomhed fra politikerne. Imens er de danske farvande ved at dø for øjnene af os, skriver kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace, Kristine Clement.

<span>Grønne alger i vandet er et tegn på iltsvind. Mange grønne alger i de danske farvande&nbsp;er derfor et tragisk tilbagevendende indslag i de danske farvande hver sommer,&nbsp;skriver Kristine Clement.<br><br></span>
Grønne alger i vandet er et tegn på iltsvind. Mange grønne alger i de danske farvande er derfor et tragisk tilbagevendende indslag i de danske farvande hver sommer, skriver Kristine Clement.

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Kristine Clement
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Et område så stort som Fyn og Falster tilsammen er ramt af iltsvind i danske farvande. Mens valgdebatten buldrer løs, er der rungende tavshed om naturkrisen i vandet.

Forestil dig, at døde zoner spredte sig på land. At rådne alger og et svovlstinkende hvidt liglagen dækkede marker, enge, veje og byer. Forestil dig, at alle dyr forsvandt.

Mon ikke politikerne ville reagere, hvis en miljøkatastrofe af samme kaliber foregik på land?

Landbrugets pres på klimaet er med god grund et varmt valgemne, og det problem kan ikke få opmærksomhed nok. Men sektoren truer i høj grad også Danmarks natur til lands og til vands. Og hvad agter politikerne at gøre?

Den seneste iltsvindsrapport fra Aarhus Universitet viser, at døde zoner med kraftige iltsvind spreder sig over enorme områder af havbunden fra Limfjorden i nord til Det Sydfynske Øhav og Femern Bælt i syd, og at det samlede areal berørt af iltsvind i de indre danske farvande er vokset signifikant siden 2010.

Problemer på landet skaber iltmangel i vandet

Vores smukke danske hav er ved at dø for øjnene af os. Kraftige iltsvind, slimede alger, fisk med bugen i vejret og lugten af rådne æg er på tragisk vis blevet et årligt tilbagevendende indslag i den danske sommer.

Danmark er forpligtet i EU til at sikre et sundt havmiljø senest i 2027. Lige nu – fem år før deadline – er havmiljøets tilstand katastrofal.

Kristine Clement
Kampagneleder for landbrug og skov i Greenpeace

Og udviklingen går den forkerte vej. Så hvor længe skal vi vente på håndfaste politiske udmeldinger og en troværdig redningsplan?

Problemets årsag findes på land. 70 procent af kvælstofforureningen af vores havmiljø kommer fra landbrugets marker.

Når det regner, udvaskes kvælstof fra markerne og havner i vandløb. Herfra ender det i havmiljøet, hvor det om sommeren får voldsomme mængder alger til at blomstre op.

Når algerne dør, falder de ned på havbunden, hvor de bruger ilten, når de nedbrydes. Når ilten forsvinder, dør fisk, søstjerner, planter og alt andet liv. 

Danmark er et af verdens mest intensivt opdyrkede lande, og det er ikke verdens fattige, vi brødføder fra de vidtstrakte korn- og majsmarker, der dækker det danske land. Nej, vi bruger 80 procent af vores marker til foder til svin og kvæg. 

Omstilling af landbruget er uundgåelig 

Hvis man vil kalde sig et grønt parti, er der derfor ingen vej uden om at tage fat på den nødvendige omstilling af landbruget i den kommende valgperiode.

Løsningen er enkel. Ved at udtage landbrugsjord fra produktion kan vi give plads til naturen på land, og vi kan gøre det helt uden at gå på kompromis med en fortsat stor fødevareproduktion. 

Hvis vi omstiller landbruget til markant færre svin og kvæg, kan vi frigøre noget af den jord, der i dag bruges til foder til at dyrke flere grønne fødevarer til mennesker, samtidig med at vi gør plads til at genskabe vådområder, enge, overdrev og skov. En sådan omstilling af landbruget er samtidig en uundgåelig del af løsningen for at nå Danmarks klimamål.

Danmark er forpligtet i EU til at sikre et sundt havmiljø senest i 2027. Lige nu – fem år før deadline – er havmiljøets tilstand katastrofal. Det haster i den grad med politisk handling, og vi savner at høre fra partierne op til valget:

Vil I fortsætte med at lade havet dø for øjnene af os, eller vil I endelig gøre det nødvendige for at redde vores skønne danske farvande?

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristine Clement

Kampagneleder for landbrug og skov, Greenpeace
Kandidat i kommunikation og internationale udviklingsstudier fra RUC

0:000:00