Håndvask og tøjskifte skal stoppe MRSA-smitte

KORT NYT: Fødevareministeriet har i dag, tirsdag, lanceret en ny plan, der skal stoppe spredningen af MRSA. Dette skal blandt andet ske gennem håndvask og tøjskifte.

Vi skal have bremset smitten af MRSA fra svinebesætninger til det omgivende samfund ved stalddøren. Derfor indfører jeg krav om oprettelse af smittebeskyttelsesplan samt obligatorisk tøjskift og håndvask, når man forlader stalden. Endeligt opretter vi en MRSA-rådgivningstjeneste, så landmænd og andre kan få mere viden om, hvordan man undgår smitte

Dan Jørgensen (S)
Fødevareminister
Fakta
MRSA stafylokokker-bakterier er modstandsdygtige over for almindelig penicillin. Bakterierne kan blive overført fra dyr til mennesker og fra menneske til menneske.

Kilde: Fødevareministeriet

"Jeg vil intensivere kampen mod MRSA via stop for rutinemæssig flokmedicinering og nedbringe overforbruget af antibiotika i svinestierne. Vi ser nu på, hvordan vi kan få nedbragt forbruget af de især kritisk vigtige antibiotika. Vel og mærke uden at vi går på kompromis med dyrevelfærden."

Sådan lyder meldingen fra fødevareminister Dan Jørgensen (S) i forbindelse med hans lancering af en ny fempunktplansplan, der skal hjælpe med at forhindre MRSA i at blive spredt fra svinestaldene og ud til resten af samfundet. Det skriver Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

I planen bliver der stillet krav til tøjskift og håndvask. Derudover skal der udarbejdes en smittebeskyttelsesplan, hvor dyrlæge og landmænd sammen skal finde initiativer, der begrænser smitten.

"Vi skal have bremset smitten af MRSA fra svinebesætninger til det omgivende samfund ved stalddøren. Derfor indfører jeg krav om oprettelse af smittebeskyttelsesplan samt obligatorisk tøjskift og håndvask, når man forlader stalden. Endeligt opretter vi en MRSA-rådgivningstjeneste, så landmænd og andre kan få mere viden om, hvordan man undgår smitte," siger fødevareministeren i pressemeddelelsen.

Dokumentation
Fempunktsplan for inddæmning af MRSA

1. Krav om tøjskift og håndvask når man forlader stalden
Der bliver indført krav om smittebeskyttelse, når mennesker forlader svinebesætninger. Kravene vil minimere risikoen for, at der føres smitstoffer, herunder også resistente bakterier, med ud fra stalden og videre ud i samfundet.

2. Krav om smittebeskyttelsesplan
Udover krav om vask af hænder og tøjskift ved udgangen fra stalden indebærer smittebeskyttelseskravet, at landmanden og dyrlægen sammen skal drøfte hvilke yderligere tiltag, der kan reducere spredningen af bakterier og sygdomme fra stalden. Tiltagene skal fremgå af en smittebeskyttelsesplan, der udarbejdes for den pågældende besætning.

3. Rutinemæssig flokmedicinering stoppes
Syge dyr skal selvfølgelig behandles, men at behandle en hel besætning med medicin er langtfra altid nødvendigt. Derfor er der netop indført krav om flere dyrlægebesøg i form af sygebesøg samt krav om laboratorieundersøgelser, så kun de dyr, der er syge, får antibiotika.

4. Ny MRSA rådgivningstjeneste
Fra 1. juli oprettes en rådgivningstjenesten målrettet personer, der arbejder med svin og sundhedspersoner. Rådgivningstjenesten vil være en væsentlig aktør i forhold til at begrænse smitten af svine-MRSA i samfundet

5. Undersøgelse af afgiftsstruktur på antibiotika
Der igangsættes en evaluering af afgiftsstrukturen på antibiotika, der har til formål at finde nye løsninger, der kan styrke incitamentet til at vælge alternativer til antibiotikabehandling, som f.eks. forebyggende vaccinationer.

Kilde: Fødevareministeriet

 


Altinget logoFødevarer
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget fødevarer kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00