Debat

HK: Spareplaner rammer fødevaresikkerheden

HK mener, at spareplaner skaber dårligere overblik og forringer fødevaresikkerhed på landsplan. Læs fødevareregionernes indspark før samrådet med Barfoed.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Vi tror på, at decentralisering af kompetencer, ansvar og arbejdspladser vil skabe større nærhed, bedre overblik samt bedre fødevaresikkerhed på landsplan

Lineth Flebbe
Tillidsrepræsentant, Fødevareregion Sønderjylland
Debatindlæg af Lineth Flebbe
Tillidsrepræsentant HK-gruppen
Fødevareregion Sønderjylland

Det er ikke længere en hemmelighed, at Fødevarestyrelsen i 2006 skal spare et tocifret millionbeløb. Det er heller ingen hemmelighed, at Fødevarestyrelsen vil tilgodese kravet om besparelser, hvilket der er en stor vilje til – både centralt og i de tilhørende Fødevareregioner.

Der, hvor den interne uenighed opstår, er: "Hvem skal betale? Fødevareregionerne i Provinsen, eller Fødevarestyrelsen i Mørkhøj?"

Vi er klar til besparelser
Ifølge Fødevarestyrelsens strukturudvalg, skal besparelserne findes ved centralisering og nedskæringer i Regionerne. Ansvar, kompetence og arbejdspladser skal flyttes til Mørkhøj. Vi skal høste besparelserne ved hjælp af stordriftsfordele.

Derfor skal Fødevareregionerne pålægges 93 procent af de samlede besparelser, mens Fødevarestyrelsen kun skal bidrage med syv procent. Omregnet til årsværk skal regionerne nedskære med i alt 71. Mørkhøj skal bidrage med en nedskæring på otte årsværk, men de skal samtidig have tilført 11 nye årsværk i forbindelse med nye opgaver – altså en nettotilgang på tre årsværk.

Vi er imidlertid et stort antal medarbejdere i Regionerne, der ikke er enige i strukturudvalgets anbefalede model til besparelser. Vi tror på, at besparelserne kan findes ved decentralisering af arbejdsopgaverne og den økonomiske besparelse høstes fra centralt hold.

Går ud over fødevaresikkerhed
Vi tror på, at decentralisering af kompetencer, ansvar og arbejdspladser vil skabe større nærhed, bedre overblik samt bedre fødevaresikkerhed på landsplan. Vi kan i Regionerne i dag udføre arbejdsopgaverne – også de nye – med det personale vi er.

En decentralisering af de administrative opgaver vil frigøre de berørte medarbejdere for mange ressourcer i form af kopiering af data, mailkorrespondance m.v., tid, som kan bruges langt mere fornuftigt ved at decentralisere de sidste kompetencer. Der skal naturligvis kigges på den ledelsesmæssige sammensætning i Regionerne, idet denne er meget tungt sammensat, men der bør ikke fjernes årsværk i det udførende led.

Regeringen lever ikke op til sin politik
Ser man på regeringsgrundlaget af 17. februar 2005, lever strukturudvalgets anbefalede model ikke op til regeringens politik. Derfor ønsker en stor andel medarbejderrepræsentanter nytænkning og debat i forbindelse med en kommende struktur i Fødevarestyrelsen.

Uddrag af regeringsgrundlaget:
Placering af statslige institutioner.

"Regeringen vil fortsat tage regionale hensyn i lokaliseringen af statslige arbejdspladser. Nye statslige institutioner vil som udgangspunkt blive placeret uden for hovedstaden, og der tages regionale hensyn ved effektiviseringer af eksisterende arbejdspladser." (kilde: www.stm.dk)

På vegne af tillidsrepræsentanterne i Fødevareregion Nordjylland – Lene Pedersen, Fyn – Gerda Larsen, Herning – Inger Lise Steensen, Esbjerg – Susanne Nørgaard og Sønderjylland – Lineth Flebbe.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00