“Hvis du laver ændringer, skal du edderrødme gøre opmærksom på det over for ministeren”

MRSA: Hvis embedsværket laver afgørende ændringer, skal ministeren gøres klart og tydeligt opmærksom på det, siger forhenværende departementschef oven på torsdagens afsløringer i MRSA-sagen.

Foto: Sara Gangsted/Scanpix
Lasse Lange

Hvis du undtagelsesvis – det kan være, at der er kommet nye oplysninger i sagen – alligevel ændrer noget, som ministeren ikke har bedt om, så skal du edderrødme gøre opmærksom på det over for ministeren.

Peter Loft
Fhv. departementschef

“Hvis du ikke gør ministeren klart og tydeligt opmærksom på de ændringer, du laver, så er det ringe ministerbetjening.”

Det siger forhenværende departementschef Peter Loft oven på torsdagens udvikling i MRSA-sagen.

Torsdag kunne DR og TV 2 således referere fra en afgørende mail-korrespondance fra 2012 mellem Fødevarestyrelsen og det daværende Fødevareministeriums departement, som også Altinget har set.

Dokumentation

Her er MRSA-sagens forløb:

2007: Det første tilfælde af husdyr-MRSA hos svin konstateres.

2008-2011: Fødevarestyrelsen tester en række svinebesætninger for smitte med MRSA. Landmændene deltager frivilligt og anonymt. Testen viser, at 48 af svinebesætningerne er testet positivt.

2010: På foranledning af fødevareministeren udarbejder Fødevarestyrelsen en plan for husdyr-MRSA til departementet på baggrund af et notat fra DTU. Anbefalingen fra DTU lyder, at man bør undersøge toppen af avlspyramiden. Avlstoppen undtages dog fra undersøgelsen.

21. marts 2012: Fødevarestyrelsen beder igen DTU om at komme med bidrag til redegørelsen om husdyr-MRSA, som Fødevareministeriet har bestilt. Redegørelsen skal komme med forslag til fremadrettede tiltag på baggrund af eksisterende viden.

16. april 2012: DTU sender deres bidrag til Fødevarestyrelsen med anbefaling om, at der bruges en top-down-approach for at forhindre, at nye besætninger af svin smittes med MRSA. Top-down-approach går ud på, at man udrydder MRSA fra avlstoppen i svineproduktionen og ned gennem avlspyramiden.

3. maj 2012: Fødevareministeriet modtager Fødevarestyrelsens redegørelse om MRSA. Her er forslaget om en top-down-approach med i redegørelsen.

1. juni 2012: Fødevareministeriets departement beder Fødevarestyrelsen om at justere redegørelsen og få fjernet en række afsnit om MRSA blandt mennesker.

11. juni 2012: Fødevarestyrelsen mailer sine justeringer til ministeriet. Det er i de rettelser, at anbefalingerne om en top-down-approach forsvinder fra den endelige rapport.

26. juni 2012: Den endelige redegørelse godkendes og oversendes til Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri.

2014: Daværende fødevareminister Dan Jørgensen (S) beslutter uden om Fødevarestyrelsen at undersøge hele avlstoppen for MRSA.

2015: Et flertal i Folketinget vedtager en MRSA-handlingsplan, der skal bekæmpe husdyr-MRSA ved at reducere brugen af antibiotika i landbruget.

18. september 2016: DR sender dokumentaren "Den dag penicillin ikke virker", der dokumenterer Fødevarestyrelsens centrale rolle i udeladelsen af anbefalingerne fra DTU. Dokumentaren viser, at Fødevarestyrelsen i perioden fra 2008-2014 har skjult eksperters anbefalinger for Folketinget, om hvordan man bekæmper bakterien.

19. september 2016: Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) beder Fødevarestyrelsen om en redegørelse i sagen om håndtering af husdyr-MRSA.

26. oktober 2016: Esben Lunde Larsen (V) modtager Fødevarestyrelsens redegørelse om forløbet med MRSA.

3. november 2016: Interne dokumenter og mails viser ifølge flere medier, at det er Fødevarestyrelsens veterinærdirektør, Per Henriksen, der har slettet den centrale anbefaling fra DTU. Fødevarestyrelsen afviser eneansvar for MRSA-anbefaling.

16. november 2016: Esben Lunde Larsen (V) skal i samråd i sagen.

Kilder: Fødevarestyrelsens redegørelse, DR, TV 2, Ritzau

Research: Martin Lyngbæk Olsen og Jeppe Rohde Fransson










0:000:00