Debat

Hykleriske forbrugere

Koncentrat af lederen "frem med den danske mad, tak!" i Landbrugsavisen 15/4 2005.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Sidste weekend bragte et par gode nyheder til danske fødevareproducenter - altså til landbruget. 81 procent af de danske forbrugere vil helst købe dansk, når det handler om mælk og ost, og næsten lige så mange foretrækker dannebrogsfarvet kød og pålæg, viste en undersøgelse, landbrugsraadet offentliggjorde i weekenden. Danskerne vil have dansk, især fordi de mener, at den danske fødevaresundhed er i top.(...)

Og det har de ret i, blev det dagen efter dokumenteret. Dansk Supermarked opgiver, efter fund af salmonella, at sælge tyske æg (...)

. Begge nyheder er opmuntrende for alle, der lever af at producere og forædle fødevarer. (...)

Henrik Dahl har ret på ét punkt: Udbuddet i de danske supermarkeder er for ringe. Det behøver man såmænd bare at tage til Tyskland for at få dokumenteret. Men skylden er bestemt ikke, at danske landbrugsvirksomheder ikke vil sælge de dyreste varer herhjemme - selvfølgelig vil man da det. Forklaringen er, at både forbrugere og detailhandel entydigt lefler for den laveste pris.

Det er selvfølgelig detailhandlens og forbrugernes gode ret. Hvis man vil leve af discountrugbrød og cervelatpøle, skal ingen blande sig i det. Men anbring venligst skylden der, hvor den hører hjemme: hos hykleriske forbrugere, der kræver danske varer og danske standarder - men kun vil betale thailanske og polske priser. Og især hos en fantasiløs detailhandel, der ikke kan finde ud af andet end at konkurrere på lavest mulige fællesnævner.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00