Internationalt pres for god sojaproduktion
Helle Ib
Jeg er meget optimistisk. Om to år vil vi se, at virksomhederne i Danmark og resten af Europa har væsentlig bedre mulighed for at købe foder med ansvarligt produceret soja. Markedet vil flytte sig, for de store industrier har en interesse i, at deres produkter ikke forbindes med kedelige historier om tvangsarbejde, slavearbejde eller udryddelse af regnskov.
Søren Ring Ibsen
WWF
Hvem ønsker et billede af en ødelagt regnskov eller en sydamerikansk slavearbejder i baghovedet, når man sætter tænderne i et stykke medister eller kyllingefilet? Det gør de færreste forbrugere formentlig, og en ny international organisation sætter nu skub i udviklingen af ansvarligt produceret soja.
Danmark importerer hvert år omkring 1,8 mio. tons soja, der i stor stil anvendes til at fodre grise og kyllinger med, og den omfattende produktion af soja fra blandt andet Argentina og Brasilien er en trussel mod såvel regnskovene som forholdene for de arbejdere, der bruges i produktionen.
Nu er organisationen ”Roundtable on Responsible Soy” blevet etableret for at udvikle og sætte standarder for, hvordan sojaproduktionen bør gribes an. Organisationen, der blev stiftet på en konference i Paraguay, består af sojaproducenter, forhandlere, finansinstitutter og NGO’ere – herunder initiativtageren, miljøorganisationen WWF.